Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Visgratin

Nog geen beoordeling
Visgratin
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2014, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • soufflébakjes met een doorsnee van 8 cm.

Ingrediënten

Melk

 • 250 ml melk
 • 1/2 st kleine ui gehalveerd
 • 1 st laurierblad
 • 2 takjes tijm

Aardappelpuree

 • 500 g aardappel vastkokend (bijv. Desiree), geschild en in stukjes gesneden
 • 25 g boter
 • 150 ml slagroom

Vis

 • 250 g ontvelde zalmfilet kleine graatjes verwijderd, in stukjes van 3 cm
 • 250 g ontvelde witte visfilet kleine graatjes verwijderd, in stukjes van 3 cm
 • 125 ml visbouillon

Bechamelsaus

 • 20 g bloem
 • 10 g fijngesneden bladpeterselie + extra voor garnering
 • 20 g boter
 • 50 ml slagroom

Gratin

 • 125 g gepelde rauwe garnalen
 • 2 st hardgekookte eieren fijngehak

Instructies

Voorbereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Melk

 • Zet een pan met de melk, ui, laurier en tijm op middelhoog tot hoog vuur. Breng de melk tot tegen de kook aan, draai het vuur uit en laat 30 min. trekken. Zeef daarna de ingrediënten uit de melk in en bewaar de melk voor de bechamelsaus.

Aardappelpuree

 • Kook de aardappelen gaar (in ca 12 min). Pureer de aardappels met knijper of draaizeef en maak er een gladde puree van door toevoeging van 25 g boter en 100 ml slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Houd de puree warm.

Vis

 • Verdeel de zalm en witte vis in een net passende ovenschaal en giet de bouillon erover. Doe er zout en peper bij en dek of met aluminiumfolie. Laat de vis in de oven in ongeveer 15 min. gaar worden. Schep de stukken vis met een schuimspaan op een schaal. Bewaar 50 ml stoofvocht.

Bechamelsaus

 • Smelt 20 g boter in een pan op middelhoog tot laag vuur. Voeg de bloem toe en roer 1 min. tot het een gladde roux is. Roer geleidelijk de melk erdoor tot het een gladde saus is en laat deze 2-3 min. op een laag vuur koken tot hij gebonden is. Roer het stoofvocht en 50 ml slagroom erdoor, gevolgd door de peterselie en zout en peper naar smaak.

Gratin

 • Verdeel de vis over de soufflébakjes. Strooi er de garnalen en het gehakte ei over. Giet de bechamelsaus over de vis met daarop de aardappelpuree; strijk de bovenkant met de bolle kant van een houten lepel glad. Verdeel de overgebleven 10 g boter in stukjes erop. Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Bak de gratin 20-25 min. tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt.

Serveren:

 • Bestrooi met de extra peterselie en serveer.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Chateau de l”Eclair Beaujolais Blanc