Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Zoete aardappelsoep

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
Trefwoord2021, augustus
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 1500 g zoete aardappel
  • 4 el olijfolie
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 2 st rode pepers
  • 2 stengels citroengras
  • 4 tl komijnpoeder
  • 600 ml groentebouillon
  • 600 ml kokosmelk
  • 2 el palmsuiker

Eendenborstfilet

  • 1 st eendenborstfilet ca 300 g
  • Garnering
  • 15 g koriander van AH
  • zout en peper

Instructies

Bereiding:

  • Zet de soepborden in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor op 120 ℃.

Aardappelsoep

  • Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook deze in de soeppan in licht gezouten water in ca. 5 min gaar en giet af.
  • Schil de gemberwortel en snijd in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijst van de rode pepers en snijd in kleine stukjes. Verwijder de buitenste bladeren van de citroengras en snijd in stukjes. Fruit de gember, rode peper, citroengras en komijn in de olijfolie. Pureer met de staafmixer de zoete aardappelen en het specerijmengsel samen met de groentebouillon in de soeppan tot een gladde massa.
  • Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg de kokosmelk en de palmsuiker toe. Laat de soep op laag vuur ca 10 min garen.

Eendenborstfilet

  • Maak kleine sneetjes in de vetrand van de eendenborstfilet in een ruitvormig patroon. Smeer de eendenborst in met wat peper en zout.
  • Bak de eendenborst ophoog vuur in een braadpan ca 8 min op de vetkant totdat deze mooi goudbruin is. Draai de eend vervolgens om en bak deze nog 30 sec op de vleeskant, zodat deze dicht schroeit.
  • Leg de eendenborst op een (grill)ovenplaat en plaats deze in de voorverwarmde oven gedurende 10 min voor een rosé resultaat. Haal de eend na 10 min uit de oven en zet weg op kamertemperatuur. Hoe langer de eend kan rusten hoe mooier het resultaat. Snijd de eendenborstfilet met de snijmachine in zeer dunne plakjes en snijd de plakjes dan weer schuin doormidden.

Garnering

  • Was en snijd de koriander fijn.

Serveren:

  • Schep de soep in een diep bord, leg hier voorzichtig wat plakjes eendenborst in. Garneer met de koriander. Zet eventueel wat extra koriander in een bakje op tafel voor de liefhebber.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Vallée Blanche Viognier, Languedoc, Frankrijk
De wijngaarden van de Vallée Blanche liggen landinwaarts, beschut door de Montagne Noire: een kleine, middelhoge bergketen in de buurt van Carcassonne. Het gebergte is de scheidslijn tussen een Atlantisch en een mediterraan klimaattype. Door de bergen worden de gevoelige Viognier druiven beschermd tegen te veel hitte. De Vallée Blanche heeft de typische aromatische kenmerken van Viognier: indrukwekkend tropisch fruit, zoals banaan en mango, en een elegant ‘bloemetje’. De structuur is zacht zwoel, maar met voldoende frisse tonen. Heerlijk in combinatie met gerechten uit de Aziatische keuken.
‘Vieilles vignes’ betekent oude druivenstokken. Naarmate de druivenplant ouder wordt, wordt het wortelgestel dieper. Hierdoor krijgen de druiven en de wijn meer smaakstoffen.