Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kaastaartje met ijs- en karamellolly

4 van 1 beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • 24 ijs (lolly)stokjes
 • 24 bloemetjes (bij voorkeur rood)

Ingrediënten

Kaastaartje met blue stilton

 • 200 g blue stilton
 • 100 g roomkaas
 • 3 el witte port
 • 12 sneetjes witbrood
 • 2 st rijpe peren
 • 1 el citroensap
 • 4 el cranberryjam
 • 2 el notenolie
 • 36 st noten verse notenmix
 • peper uit de molen

Gezouten karamellolly

 • 225 g rietsuiker
 • 1 ½ tl grof zeezout

Gember rozemarijnlolly

 • 4 bolletjes gember
 • 50 ml gembersiroop
 • 5 st eierdooiers
 • 250 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 100 g suiker
 • ½ st vanillestokje
 • 2 staafjes espresso-oplospoeder
 • 1 el rozemarijnnaaldjes
 • 250 g pure chocolade

Instructies

Kaastaartje

 • Meng de blue stilton met roomkaas en witte port. Breng op smaak met peper. Rooster het brood. Steek er 12 sterren uit met een stersteker. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd in plakken en steek er rondjes uit met een steker van ca. 3 cm. Meng met wat citroensap tegen het verkleuren. Meng de jam met de notenolie, peper en zout. Zet de ronde steker op het sterrenbrood en vul met de crème, daarop de peer en vervolgens de rest van de verbrokkelde stilton.

Gember-rozemarijn-ijslolly

 • Maal gemberbolletjes met gembernat fijn in de magimix. Klop eierdooiers in een kom. Breng melk, room, suiker en vanille aan de kook. Los de koffie hier in op. Giet het hete roommengsel al roerend bij de dooiers. Giet alles terug in de pan en voeg het gembermengsel toe. Laat het op laag vuur in ca. 1 min. al roerend binden (het mag niet koken). Giet het door een zeef en voeg de zeer fijngesneden rozemarijnnaaldjes toe.
 • Laat snel afkoelen en draai het mengsel in de ijsmachine tot stevig ijs. Maak er met een ijstang kleine bolletjes (ca 3 cm) van steek er een lollystokje in en zet in de vriezer.
 • Smelt een half uur voor het uitserveren de chocola au bain marie. Doop de bolletjes ijs erin. Leg ze op aluminium folie en zet ze tot het uitserveren terug in de vriezer.

Gezouten karamellolly

 • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de plaat op een hittebestendige ondergrond.
 • Strooi de suiker in een metalen steelpan (gebruik geen anti-baklaagpan, hierin is het lastig de kleur van de karamel te bepalen). Plaats de pan op een lage warmtebron. Wacht tot de suiker gesmolten is en begint te kleuren (af en toe schudden, liever niet roeren). Wacht tot de gesmolten suiker volledig is gekaramelliseerd en mooi goud van kleur is. Roer dan snel met een houten lepel het zeezout door de karamel. Neem de pan van het vuur en schenk 12 karamelrondjes op het bakpapier. Leg direct een lollystokje in ieder rondje. Volledig laten afkoelen voor ze van het bakpapier te halen.

Serveren:

 • Zet het kaastaartje in het midden van het langwerpige dessertbord. Verwijder de steker, druppel wat jam over het taartje en garneer met de noten. Leg aan elke kant een lolly. Leg naast het kaastaartje 2 (rode) bloemetjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Cocchi amaricao Vermouth, Piëmonte