Kip Marengo
Dit gerecht is vernoemd naar de Slag bij Marengo (14 juni 1800). Napoleon behaalde daar een legendarische overwinning op het Oostenrijkse leger.
Recept afdrukken
Ingrediënten
Kip
- 6 st maiskipfilets ca 200 g per stuk
- 20 g bloem
- 6 el zonnebloemolie
- 6 el boter
Tomatensaus
- 450 ml witte wijn
- 3 tn knoflook geperst
- 600 g champignons
- 150 g gepelde tomaten blik
- 150 ml gebonden kalfsjus
Spiegeleieren
- 12 st eieren
- 4 el boter
Rivierkreeftjes
- 36 st rivierkreeftjes gekookt en gepeld
- 3 el boter
Croutons
- 4 sneden wit brood
- 3 el olijfolie
- 3 tn knoflook
- hartvormig uitsteekvormpje
Garnering
- 6 el grof gehakte bladpeterselie
- zout en peper
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 voorverwarmde borden met het CCR-logo in de warmhoudkast.
Kipfilets
- Doe bloem met wat peper en zout erdoor gemengd op een bord en bebloem hiermee de kipfilets. De kipfilets mooi goudbruin bakken in de olie en boter in 10-15 min in een voldoende grote pan. Regelmatig keren. Haal de gebakken kipfilets uit de pan en houd warm onder folie in de warmhoudkast.
Tomatensaus
- Snijd de champignons in kwarten of kleiner, afhankelijk van de grootte. Giet de olie uit de pan waarin de kipfilets gebakken zijn. Deglaceer de pan met de witte wijn. Kook tot de helft in. Voeg de knoflook en de champignons toe. Voeg de tomaten toe en druk ze fijn. Voeg de gebonden kalfsjus toe. Kook in tot een stevige saus. Maak af met zout en peper.
Spiegeleieren
- Bak 12 spiegeleieren in de boter. Zet opzij in de warmhoudkast.
Rivierkreeftjes
- Warm de rivierkreeftjes kort voor het uitserveren enkele min op laag vuur op in een pan met 1 el gesmolten boter.
Croutons
- Steek met een vormpje 24 hartvormige stukjes uit het brood en bak deze bruin en droog in een pan met wat boter. Besmeer met een knoflookteentje.
Garnering
- Hak de peterselie grof.
Serveren:
- Trancheer elk van de 6 kipfilets in 8 plakken en leg telkens 4 plakken dakpansgewijs schuin midden op het bord (1/2 kipfilet per bord). Doe wat tomatensaus met champignons op de kip. Garneer elk bord met een spiegelei, 2 croutons en 3 rivierkreeftjes. Strooi wat grof gehakte peterselie over het geheel.
- Serveer de rest van de tomatensaus met champignons apart in een sauskommetje erbij.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani