Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Franse heldere vissoep met tonijnciabatta

Nog geen beoordeling
Franse heldere vissoep met tonijnciabatta
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Vissoep

 • 2 st tomaten rijp
 • 2 st prei
 • 1 st winterpeen
 • 2 stengels selderij
 • 2 tenen knoflook
 • 2 st laurierblaadjes
 • 6 takjes peterselie
 • 10 st zwarte peperkorrels
 • 5 el kervelblaadjes
 • 1 stuk citroen voor de soep
 • 500 g kabeljauwfilet zonder vel
 • 1000 ml visbouillon
 • 500 ml droge witte wijn

Tonijnbrood

 • 1 st wit rustiek stokbrood voor 12 plakjes
 • 160 g tonijn uit blik op olie
 • 1/2 tl grove mosterd
 • 40 g kleine augurken of cornichons
 • 1 st rode ui klein
 • paar druppels tabasco
 • 2 el Griekse yoghurt
 • peper en zout

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 soepkommen in de warmhoudkast

Vissoep

 • Kruis de tomaten aan de onderkant en leg ca. 30 sec in kokend water. Dompel in koud water en verwijder de velletjes. Snijd de tomaten doormidden, schep de zaadjes eruit en snijd in kleine stukjes. En zet apart.
 • Was en snijd de prei in ringen, snijd de wortel, peterselie en de selderij fijn. Verhit de visbouillon met de witte wijn samen met de peperkorrels, de groente, tomaten, kruiden en fijngesneden knoflook en laurierblad. Laat vervolgens ca 6 min trekken. Snijd de citroen in tweeën en pers een helft uit. 2 el voor de soep en 1 el voor de tonijnsalade. Bewaar de andere helft voor de garnering. Voeg ca 2 el citroensap toe. Zeef de bouillon. Snijd de vis in kleine stukjes en voeg toe aan de bouillon, laat ca. 2 min koken tot de vis zacht en gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Tonijnbrood

 • Snijd de rode ui en augurk heel klein. Laat de tonijn uitlekken en doe in een kom, voeg de ui en augurk toe en schep door elkaar. Voeg de mosterd, 1 el citroensap en Griekse yoghurt toe en breng het mengsel op smaak met weinig tabasco, peper en zout.
 • Kort voor uitserveren: Snijd 12 plakken uit het stokbrood en rooster de plakken in de broodrooster of kort in de salamander. Bedek de geroosterde broodplakken met de tonijnsalade en leg 1 plak op een klein bordje.

Serveren:

 • Verdeel de stukjes tomaat en kervel over de 12 soepkommen en schenk de hete soep erover. Snijd het restant citroen in dunne plakjes en garneer de soep met wat citroen plakjes. Dien de soepkommen en het tonijnbrood op.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Estandon Heritage Provence Rosé, Frankrijk