Geitenkaas met dadels, vijgen en abrikozen
Ingrediënten
Abrikozen
- 12 st gedroogde abrikozen
- 30 g suiker
- 2 st mandarijn
- 20 g honing = 2 el
- plantaardige olie
Dadels
- 6 st grote dadels
- 100 ml zeer sterke koffie
- 1 st klein kaneelstokje
- 2 st steranijs
- 10 g honing
Vijgenpuree
- 100 g gedroogde vijgen
- 2 st takjes tijm
- 50 ml water
- 5 ml balsamicoazijn
- 2 st blaadjes salie
- 75 g taggiasche olijven
- 20 ml notenolie
Geitenkaas
- 3 st jonge geitenkaasjes crottin de chavignol
- 200 g geiten blauwschimmelkaas
- 200 g oude Hollandse geitenkaas
Instructies
Abrikozen
- Wel de abrikozen gedurende 1 uur in een laagje warm water samen met 30 g suiker. Haal de abrikozen uit het vocht, snijd ze in 2 platte helften en bak ze in een koekenpan aan in een paar druppels plantaardige olie. Voeg rasp van 1 mandarijn en het sap van 2 mandarijnen toe plus 2 el honing. Laat karamelliseren.
Dadels
- Snijd de dadels in de lengte doormidden en verwijder de pit. Marineer de dadels in 100 ml zeer sterke koffie, het gekneusde kaneelstokje, de 2 steranijs en de 10 g honing. Laat minstens 1 uur marineren.
Vijgenpuree
- Pureer de in stukken gesneden vijgen, samen met de 50 ml water, de balsamicoazijn, de tijmblaadjes, salieblaadjes, notenolie en taggiasche olijven in de keukenmachine tot een puree.
Serveren:
- Verdeel de 3 soorten geitenkaas over de borden. Leg bij de jonge geitenkaas 2 helften abrikozen, bij de blauwschimmelkaas een quenelle vijgenpuree en bij de oude geitenkaas een halve gemarineerde dadel.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Les Vignes Retrouvee Blanc, Frankrijk-Côtes de Saint Mont