Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Chocolade bavarois bol met framboos en aalbes

Nog geen beoordeling
Chocolade bavarois bol met framboos en aalbes
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenFrans, Mediterraan
Trefwoord2023, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • druiprek/koelrooster
 • siliconenvorm voor halve bol diameter 50 mm
 • bakplaat ter grootte van 12 rondjes van 40 mm
 • steek ring 40 mm
 • bakpapier

Ingrediënten

Chocolade bavarois

 • 2 st ei dooier
 • 30 g suiker
 • 30 g water
 • 2 blaadjes gelatine
 • 70 g chocoladereep crispy kokos
 • 225 g slagroom

Chocolade cake bodem

 • 6 g bruine suiker
 • 2 st eieren
 • 75 g pure chocolade
 • 50 g boter
 • 1 tl bloem
 • 20 g amandelmeel
 • 15 g cacaopoeder

Chocoladeglazuur

 • 130 g slagroom
 • 180 g suiker
 • 140 g water
 • 60 g cacaopoeder
 • 4 blaadjes gelatine

Garnering

 • 50 g gemalen kokos
 • 1 doosje frambozen
 • 1 doosje aalbessen
 • vene cress zie visgerecht
 • zeezout

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180°C.

Bavarois

 • Week de gelatine in ruim koud water. Snij de chocolade grof en smelt au bain-marie.
 • Klop intussen de slagroom lobbig. Zet in de koelkast tot later. Breng de suiker met het water aan de kook en klop ondertussen de eidooiers. Koel het water terug tot ca 60 °C. Voeg het suikerwater al kloppend bij het eimengsel en klop net zolang door totdat het geheel weer goed afgekoeld is.
 • Verwarm de gelatine in een klein scheutje water, net genoeg om de gelatine te laten oplossen. Meng dit ook door het eimengsel. Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel goed door. Voeg een klein snufje zeezout toe
 • Spatel vervolgens de lobbige slagroom erdoor zodat er een mooie egale mousse ontstaat.
 • Verdeel de mousse over de siliconenvormpjes en zet in de vriezer zodat de mousse goed bevriest, dit duurt ca. 2 uur.

Cakebodem

 • Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte om 12 rondjes van 40 mm te kunnen steken
 • Klop de eieren op hoge snelheid met de suiker tot een lichte, luchtige massa. Smelt intussen de chocolade met de boter au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade bij het ei-suiker massa, wees voorzichtig! Direct roeren zodra je de chocolade erbij doet, anders gaat het ei stollen. Je kunt ook beetje bij beetje de chocolade er doorheen roeren.
 • Zeef de bloem, cacao, voeg dit met een snufje zeezout toe aan het amandelmeel en spatel dit door het chocoladebeslag.
 • Schenk het beslag op de bakplaat en strijk de bovenkant glad. Een dunne beslag laag van max 10 mm. Bak de cake in de oven voor ongeveer 25 min. Hij komt dan licht plakkerig uit de oven, net als een brownie. Laat de cake plak afkoelen op een rooster.

Chocoladeglazuur

 • Meng het water met de suiker, room en cacaopoeder in een steelpan. Breng dit geheel aan de kook en laat 5 à 10 min indikken. Blijf hierbij roeren zodat het niet aanbrandt. Week de gelatine in koud water. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat dit geheel afkoelen tot maximaal 40°C door de pan in koud water te zetten.

Kort voor uitserveren

 • Opbouw van de halve bollen. Snijd met een steekring 12 schijven van 40 mm uit de cakelaag. Leg de bevroren bavaroisbollen op een druiprek/koelrooster en zet er een bord of plaat onder. Giet het glazuur, als het goed is afgekoeld, over de bollen zodat overal glazuur zit. Bestrooi het glazuur met gemalen kokos Nu moet er een mooie laag chocoladeglazuur blijven zitten op elke bol. Laat dit enkele min opstijven.

Serveren:

 • Breng ter decoratie op een klein rond bordje enkele druppels chocoladeglazuur aan. Plaats het cakerondje in het midden van het bord. Til voorzichtig elke bavaroisbol op door met een spatel of mes de onderkant op te pakken. Leg de bol op het cakerondje. Decoreer met frambozen, aalbessen en de vene cress van het visgerecht.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Taylor’s Select Ruby Port, Douro -Portugal