Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Courgettesoep met doperwten, basilicum en kaassoesjes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Soep

 • 90 ml bakolijfolie traditioneel
 • 1 bol knoflook
 • 6 st courgettes ca 1300 g
 • 1000 ml groentebouillon
 • 300 ml water
 • 500 g diepvriesdoperwten
 • 80 g basilicum
 • 200 g feta
 • 1 st citroen biologisch

Kaassoesjes, 24 stuks

 • 160 ml water
 • 65 g boter
 • 110 g bloem
 • 3 st eieren
 • 100 g gruyère
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 risottobordjes in de warmkast. Verwarm de oven voor op 210 °C.

Soep

 • Haal de tenen van de knoflook los en pel de tenen. Was en snijd de courgettes in 3cm dikke plakken (dus niet schillen). Rasp de schil van de citroen en bewaar apart. Breek de feta in brokjes van 1-2cm.Haal de basilicumblaadjes van de steel en 12 topjes of toefjes en bewaar apart. Schenk 75 ml olijfolie in een grote (braad)pan en verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur.
 • Voeg alle knoflooktenen toe en bak ze regelmatig roerend 2-3 min tot ze goudbruin zijn. Doe in de pan de courgettes, 2 tl zout en royaal peper erbij en bak alles al roerend nog 3 min tot de courgettes licht gaan kleuren.
 • Giet de groentebouillon met 300 ml water in de pan en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Laat het mengsel 7 min koken tot de courgettes gaar maar ook nog heldergroen zijn. Voeg de doperwten toe en roer 1 min; doe het basilicumblad erbij. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender tot hij glad wordt en heldergroen is.

Kaassoesjes

 • Schenk het water in een pan. Voeg de boter, een snuf zout en wat peper toe en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de bloem in een keer toe en klop het mengsel stevig door, laat het deeg een paar min. afkoelen. Voeg de eieren een voor een toe en klop ze er steeds stevig door, tot een zacht en stevig deeg is ontstaan.
 • Snijd de gruyère in 24 blokjes en zet apart. Zet nu de oven op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het soezendeeg in een spuitzak (advies: hang de spuitzak in een maatbeker, bij een plastic zak vóór het vullen het mondstuk in de zak plaatsen ).
 • Spuit bolletjes deeg ca 5 cm uit elkaar op de bakplaat. Leg op elk bolletje een blokje kaas en bak ze 15 min midden in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Serveren:

 • Verdeel de warme soep over 12 risottobordjes en bestrooi met brokjes feta en citroenrasp. Sprenkel wat druppels extra vierge olijfolie en maal verse peper over de soep. Leg op de rand van het bord op 10 voor 2 uur de beide soesjes met in het midden een toefje basilicum.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fleur du Cap - Essence Chardonnay