Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Preisoep met waterkers, mierikswortel en crème fraîche croûtes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2021, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 3 st ui
 • 6 tn knoflook
 • 2 st grote prei
 • 4 el olijfolie classico
 • 1000 g aardappelen
 • 1500 ml groentebouillon is gemaakt bij het pastagerecht!
 • 300 g waterkers
 • 5 tl mierikswortelcrème
 • 6 el crème fraîche
 • 1 st grote baguette
 • extra virgin olijfolie om te garneren
 • zeezout en zwarte peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 risottoborden in de warmhoudkast.
 • Pel en hak de uien en knoflooktenen fijn. Splits en was de prei, snijd deze in ringen, doe alles met 4 el olijfolie classico in een grote zware braadpan en zet op matig-laag vuur. Stoof de groenten 20 min met het deksel erop of tot ze zacht zijn, maar nog niet verkleurd. Blijf wel regelmatig roeren en giet er zo nodig een scheutje water bij.
 • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm en doe deze in de pan. Giet de groentebouillon erbij, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de aardappels 15 min zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg naar smaak wat zeezout en verse zwarte peper toe en roer er het grootste deel van de waterkers door (houd wat apart om te garneren). Pureer de helft van de soep met een staafmixer of in de blender, giet het gepureerde deel van de soep terug in de pan.
 • Snijd de baguette in 24 dunne plakjes en bak de broodplakjes snel om en om in een beetje olie. Meng de mierikswortelcrème met de crème fraîche en smeer een lepeltje van dit mengsel op de croûtes (broodplakjes).

Serveren:

 • Schenk de soep in diepe borden en leg hierin voorzichtig twee croûtes met mengsel. Garneer met de rest van de waterkers en maak af met een paar druppeltjes extra virgine olijfolie en een snufje peper.

Notities

WIJNSUGGESTIE
False Bay Slow Chenin Blanc Chenin Blanc, Stellenbosch, Zuid-Afrika, BIO
Prei is een groente met een delicaat-vegetale smaak en een zoet accent. Je hebt dus een jonge "groene" wijn nodig, die echter gemaakt werd van rijp fruit. De druiven voor deze wijn zijn van nauwkeurig geselecteerde, voornamelijk biologisch werkende wijnboeren. De biodynamische wijngaarden van Waterkloof zijn gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, slechts drie kilometer van de oceaan. Bleekgeel van kleur, in de geur intens tropisch fruitig (ananas, passievrucht) en aromatisch, rijpe smaak van steenfruit en limoen. Slow staat voor het voldoende tijd om op natuurlijke wijze wijn te worden, met wilde, spontane, natuurlijke gistculturen.