Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Lemon-meringuecake

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • springvorm ø 18-20 cm

Ingrediënten

Cake

  • 200 g roomboter ongezouten op kamer temperatuur
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 st ciroen sap + rasp
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 st eieren

Vulling

  • 50 ml melk
  • 200 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 200 g lemoncurd
  • 250 ml slagroom
  • 25 g suiker

Meringue

  • 3 st eieren eiwit
  • 125 g suiker
  • 125 g poedersuiker gezeefd
  • ½ el maizena gezeefd

Garnering

  • 1 bakje gouden parels
  • 200 ml slagroom

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.

Cake

  • Klop met de mixer de boter en 150 g suiker, citroenrasp en vanillesuiker romig. Klop er 3 eieren door (een voor een!) en de melk. Voeg al kloppende het bakmeel geleidelijk toe en klop kort tot een glad beslag. Schep het beslag in de spingvorm en strijk glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ca 50 min goudbruin en gaar. Laat de cake een kwartiertje in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake op een rooster helemaal afkoelen.

Vulling

  • Klop de slagroom met 25 g suiker stijf. Snij de cake in 3 horizontale lagen en besprenkel elke laag met een klein beetje citroensap. Bestrijk de onderste twee cakelagen elk met de helft van de lemoncurd. Verdeel er een dunne laag geklopte slagroom over. Stapel deze lagen en dek af met de bovenste laag. Bestrijk de taart rondom met de rest van de slagroom.

Meringue

  • Klop de eiwitten in een schone kom, die op een pan met kokend water past met de mixer op de laagste stand los en alvast een beetje luchtig. Zet de kom op een pan met zacht kokend water. Voeg 125 g suiker al kloppend in kleine porties toe. Klop het eiwit tot stevige pieken.
  • Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel het luchtig door het eiwit. Bestrijk de
  • zij- en bovenkant van de cake royaal met het eiwit. Maak mooie, golven in het eiwit.
  • Brand het eiwit met een brander goudbruin. Snij de cake in 12 puntjes.

Garnering

  • Sla de slagroom stijf en doe de slagroom in de slagroomspuit.

Serveren:

  • Leg op zwart langwerpig bord een puntje meringuecake. Spuit een rozet slagroom bij de punt van de meringue en leg in de slagroom een paar gouden parels.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Limoncello