Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Hors d’oeuvres variés avec roulés aux olives

Nog geen beoordeling
Rauwkostsalade met olijvenrondjes
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenFrans
Trefwoord2022, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Olijvenrondjes

 • 1 rol tante Fanny bladerdeeg 24x 40 cm

Olijventapenade

 • 75 g zwarte olijven zonder pit
 • 2 el kappertjes
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 2 el olijfolie

Rauwkostsalade

 • 1 st kleine knolselderij
 • 4 st rode bieten gaar
 • 3 st winterwortels
 • 6 st tomaten
 • 2 krop Romaine sla
 • 2 st sjalot
 • ½ st citroen
 • 2 tl Dijon mosterd
 • 1/2 bos dragon dille en peterselie ( dus 3 x ½ bos)

Champignons

 • 1000 g kleine witte champignons
 • 2 st sjalotjes
 • 300 ml witte wijn
 • 75 g olijfolie
 • 3 el tomatenpuree
 • ½ st citroen
 • 3 blaadjes laurier
 • 3 takjes tijm

Vinaigrette

 • 6 el olijfolie extra vergine
 • 1 ½ el witte wijnazijn
 • 2 tl dijonmosterd
 • 1 el fijngehakte bieslook

Snelle mayonaise

 • 2 st grote eieren
 • 3 tl dijonmosterd
 • 4 tl witte wijnazijn
 • 300 ml zonnebloemolie

Garnering

 • 50 g groene olijven
 • zout en peper uit de molen

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine ronde bordjes klaar en verwarm de oven voor op 200 °C.

Olijvenrondjes met olijventapenade

 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en rol daarna het tante Fanny bladerdeeg uit. Maal de ingrediënten voor de olijventapenade in de keukenmachine tot een smeuïge puree. Smeer een laag op het bladerdeeg, maar houdt een rand van 1 cm vrij aan de bovenkant. Rol het deeg van beneden tot boven tot een rol. Leg de rol ca.15 min in de vriezer. Snijd in plakjes van +/- 1 cm dik. Leg de plakjes plat op de bakplaat. Bak ca.15 min in de oven tot goudbruin en gerezen. Laten afkoelen.

Champignons

 • Maak de champignons schoon en snipper de sjalotten. Knijp de citroen uit en doe in een pan, samen met de andere ingrediënten. Breng aan de kook en laat ca.20 min lekker pruttelen zonder deksel, zodat de saus helemaal inkookt. Laat afkoelen. Zet apart tot serveren.

Vinaigrette

 • Meng eerst de wijnazijn, citroensap en wat zout en peper in een kom. Roer de mosterd erdoor. Giet nu de olijfolie er, al kloppend met een garde, bij. Er ontstaat vanzelf een dikke structuur. Voeg tot slot de fijngehakte bieslook toe en maak af op smaak.

Snelle mayonaise

 • Doe alle ingrediënten in de smalle hoge kom behorend bij de staafmixer (nb.ook de gehele eieren!). Zet de staafmixer op de bodem van de kom, zet aan, wacht een paar tellen en trek dan langzaam omhoog, je ziet de mayonaise vanzelf ontstaan. Proef en voeg eventueel nog wat zout of wijnazijn toe.

Rauwkostsalade

 • Hak de dragon, peterselie en dille fijn en zet apart. Schil en rasp de knolselderij in sliertjes (gebruik de keukenmachine). Hussel meteen het sap van de citroen erdoor (NB houd beetje citroensap apart voor de wortel) tegen het verkleuren. Schep er 5-6 el van de zojuist gemaakte mayonaise en 2 tl mosterd door. Breng op smaak met 1 el fijngehakte dragon, zout en peper. Laat een half uur intrekken. Schil en snij de biet in dunne halve plakjes, meng met gesnipperde sjalotten, een paar el vinaigrette en 1 el fijngehakte dille Rasp de wortel grof (gebruik de keukenmachine) en meng er een scheut citroensap tegen het verkleuren door. Meng erna 3-4 el vinaigrette en 1 el gehakte peterselie door. Snijd de tomaten in kwarten en meng met 4-5 el vinaigrette en gehakte peterselie. Was en droog de Romaine sla en scheur de blaadjes van de krop.

Serveren:

 • Leg wat blaadjes Romainesla op de bordjes, schep flinke el champignons erbij en de verschillende soorten rauwkost in een mooie compositie op de bordjes en garneer met de groene olijven en de olijvenrondjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Montgravet Sauvignon Blanc Grande Cuvée, Côtes de Cascogne- Frnakrijk