Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kaasterrine

Nog geen beoordeling
Kaasterrine
Recept afdrukken
GangKaas
Trefwoord2023, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • cakeblik ca. 24 cm
 • Huishoudfolie

Ingrediënten

Kaasterrine

 • 100 g Cheddar
 • 100 g Kernhem
 • 150 g geitenkaas
 • 200 g Maaslander licht belegen in plakjes
 • 150 g Gorgonzola
 • 250 ml crème fraîche
 • 350 ml room
 • 5 blaadjes gelatine

Vijgencompôte

 • 2 st rode uien
 • 16 st gedroogde vijgen
 • 6 el rode wijnazijn
 • 8 el` water

Garnering

 • 1 bakje rode cress
 • 60 ml balsamicocrème
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine ronde bordjes klaar.

Terrine

 • Snijd de geitenkaas in stroken van ca.10 mm dik, snijd de Cheddar in staafjes en de Kernham in plakken van ca. 4 mm dik. Houd van de Gorgonzola 40 g apart en snijd de rest in stroken van ca.7x7 mm.
 • Breng de crème fraîche, slagroom zout en wat peper in een pan aan de kook. Neem de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatine erin op. Roer de 40 g, apart gehouden, Gorgonzola door de warme saus. Laat afkoelen tot 40 °C. Vet cakeblik in met wat zonnebloemolie en bekleed met huishoudfolie. Laat de folie ruim over de rand hangen. Bekleed het blik met de plakjes Maaslander. Zorg dat de Maaslander over de vorm heenvalt, zodat deze de vorm als deze gevuld is kan afdekken. Giet dan een laagje van de afgekoelde kaasmassa in het blik. Leg hierop aaneengesloten de plakjes geitenkaas.
 • Giet hier weer wat kaasmassa op. Leg hierop de plakken Kernhem en dek weer af met de kaasmassa. Leg dan aan weerszijden van de vorm een strook Cheddar, met daartussen twee stroken Gorgonzola. Dek weer af met de kaasmassa en vouw de overhangende Maaslander hierover heen. Sla nu het plasticfolie eroverheen en laat de kaasterrine opstijven in de koelkast.

Vijgencompôte

 • Snijd de uien in ringen, snijd de gedroogde vijgen zeer fijn. Verhit wat olijfolie en een pan en fruit de ui 5 min. Voeg de vijgen toe en laat even mee fruiten. Voeg de 6 el rode wijnazijn toe en 8 el water. Zet het geheel ca. 10 min op zacht vuur tot de vijgen zacht zijn en hun smaak hebben afgegeven. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen

Garnering

 • Knip de cress en verdeel.

Serveren:

 • Leg een snijplank boven op de terrine en draai voorzichtig om. Verwijder cakeblik en snijd plakken van de kaasterrine
 • Leg op elk bord een plak en garneer met een streep balsamicosaus, wat vijgencompôte en wat rode cress.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Biscardo Neropasso Rosso Veneto IGT,Veneto-Italië