Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Provençaalse vissoep

Nog geen beoordeling
Provençaalse vissoep
Recept afdrukken
GangSoep
Trefwoord2023, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Basis soep

 • 1000 g visgraten van verschillende soorten vis bv poon, zalm, mul, zeebaars, en dorade
 • 4 el olijfolie
 • 1 stengel prei
 • 2 st uien
 • 1 st venkel
 • 50 ml pastis
 • 100 ml witte wijn
 • 1000 ml water
 • 140 g tomatenpuree
 • 6 st tomaten
 • 3 tenen knoflook
 • 6 draadjes affraan

Kruidenboeket

 • 4 blaadjes laurier
 • 1 bosje tijm
 • 15 g krulpeterselie

Kasteelaardappelen

 • 9 st vastkokende aardappelen

Vissoep

 • 3 st grote rode poonfilets
 • 200 g mosselen rauw
 • 200 g venusschelpen rauw
 • 24 st kleine gamba’s rauw gepeld met staartje

Garnering:

 • 15 g krulpeterselie
 • zout en peper

Instructies

Kruidenboeket

 • Bindt 4 laurierblaadjes, 15 takjes tijm, 15 takjes krulpeterselie met een keukentouw bij elkaar.

Basis soep

 • Spoel de visgraten goed onder de kraan. Laat ze uitlekken in een zeef en hak ze in grove stukken. Snijd de prei uien en venkel grof. Bak gedurende 5 min in een grote pan met olijfolie op middelmatig vuur de prei, de ui en de venkel. Doe nu de visgraten erbij en bak alles op hoog vuur nog 8 min. Blus af met pastis en witte wijn en laat het geheel even doorkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomatenpuree, grof gesneden tomaten, gehakte knoflook en saffraan toe. Laat het geheel 10 min sudderen. Voeg het water en het kruidenboeket toe en laat het geheel nog 30 min op laag vuur sudderen. Doe alles in de blender (inclusief de graten!) en pureer het tot een dikke massa. Wrijf de soep door een fijne zeef, proef en breng op smaak met zout en peper. Doe de soep terug in de pan.

Kasteelaardappeltjes ( 3 per bord) ( zie you tube filmpje Kasteelaardappelen)

 • Schil de aardappelen en snijd deze op een lengte van ca 5 cm. Snijd dan de aardappel in de lengte in 2 of 4 gelijke delen, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Neem je mes op het staal vast om met de punt te kunnen werken, zo kan je gemakkelijker rond de aardappel snijden. Neem nu de aardappel vast tussen duim en wijsvinger en snij de aardappel in een ton vorm met ongeveer 8 gelijke vlakken. Bewaar ze in koud water. Kook de aardappelen bijna gaar in de soep (ca. 10 min) neem ze uit de soep. De tijd is afhankelijk van het formaat van de kasteelaardappel, dus controleer ze, tot ze net niet gaar zijn, want ze garen nog door. Houdt ze warm.

Garnering

 • Pluk wat toefjes krulpeterselie om te garneren.

Vissoep

 • Snijd de rode poonfilets in stukken, Boen de mosselen en venusschelpen schoon.
 • Draai het vuur laag, doe de rode poonfilets, de mosselen, de venusschelpen en de gamba's in een grote zeef in de soep en gaar ze 5 min mee. (schelpen moeten open zijn). Neem de vis uit de soep en verdeel deze over de borden. proef en voeg naar smaak grof zeezout en peper toe.

Serveren:

 • Leg in ieder bord enkele kasteelaardappeltjes zorg ervoor dat in ieder bord gelijke hoeveelheden van alle soorten vis ligt. Schep of schenk de soep in de borden. Garneer de soep met kleine toefjes krulpeterselie.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Ermita Veracruz Verdejo Binas Jovenes, Rueda-Spanje