Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Dessert van bosvruchten en kwark gegarneerd met noga

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Nogagruis

  • 250 g suiker
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 30 g boter

Harde wener

  • 75 g boter
  • 150 g witte basterd suiker
  • 2 eierdooier
  • 225 g bloem
  • 300 g amandelspijs
  • 3 eiwit
  • 50 g abrikozenconfituren

Vulling

  • 150 g boerenkwark
  • suiker
  • citroen
  • 225 ml slagroom

Garnering

  • 100 g witte chocolade
  • 100 g nogagruis
  • 200 g gemengde bosvruchten

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.

Nogagruis

  • Smelt de suiker in een pan met dikke bodem en op een laag afgestelde hittebon, beetje voor beetje. Voeg steeds wat suiker toe als de suiker net bruin wil gaan kleuren.
  • Laat de verkregen karamel, als alle suiker opgebruikt is, even doorbranden tot een bruine kleur. Roer hier nu snel het amandelschaafsel en vervolgens de boter door.
  • Stort de hete massa op bakpapier en laat hard worden.
  • Rol de noga vervolgens met een deegroller tot gruis.

Harde wener

  • Meng boter, suiker en eierdooiers tot een glad mengsel en kneed hier de bloem door.
  • Laat het deeg, gewikkeld in plasticfolie, minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg vervolgens uit tot een plak van ca. 3 mm dikte en steek hiervan 12 plakjes van 10 cm doorsnede.
  • Bak de plakjes, op een ingevette bakplaat in de voorverwarmde oven, in 20 min. gaar maar nog licht van kleur. Meng intussen de amandelspijs met het eiwit en breng deze over in een spuitzak met grove kartelspuitmond.
  • Neem de harde wenerplakjes uit de oven en verhoog de temperatuur tot 210 °C.
  • Spuit op de nog warme harde wener een ring spijs en plaats de plakjes terug in de hete oven en laat de spijs kleuren in ca.10 min. Kwast de bovenkant van de bakjes direct in met kokende abrikozenconfituren.

Garnering:

  • Smelt de chocolade au bain marie. Laat iets afkoelen.
  • Doe de chocolade in een papieren cornet en spuit 12/24 strepen of krullen op het bakpapier.
  • Strooi er royaal nogagruis overheen en laat het zo stollen om ze daarna voorzichtig van het papier af te halen

Vulling

  • Breng de kwark op smaak met suiker en citroensap. Klop de slagroom luchtig en spatel de slagroom door de kwark. Proef op smaak. Doe dit mengsel in een spuitzak en vul de bakjes.
  • Beleg de bovenzijde met de bosvruchten.

Serveren:

  • Garneer de bakjes met de chocolade-nogastaafjes en bovenop de chocolade decoratie.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Elyssium Black Muscat – USA