Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Lamsbout met groene groenten en pestosaus

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Pesto

  • 1 tn knoflook
  • 10 g basilicum
  • 10 g dragon
  • 10 g peterselie
  • 25 g gepelde pistachenoten
  • 40 g pijnboompitten
  • 100 g Parmezaan 75 + 25

Lamsbout

  • 1000 g lamsbout zonder bot
  • 8 st takjes tijm
  • 4 tn knoflook

Groenten

  • 2 st courgette
  • 36 st kleine groene asperges
  • 400 g spinazie
  • 55 g boter 30 + 25
  • 180 ml olijfolie 100 + 30 + 30 + 20
  • zout en peper
  • aluminiumfolie

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de borden in de warmhoudkast

Pesto

  • Rasp 75 g Parmezaan op een fijne rasp. Hak 1 teen knoflook, de basilicum, dragon, peterselie, pistachenoten, pijnboompitten, geraspte Parmezaan, peper, zout en 100 ml olijfolie kort in de keukenmachine. Proef en maak eventueel verder op smaak.

Lamsbout

  • Snijd 4 tenen knoflook ragfijn en meng dit met de blaadjes van 8 takjes tijm en 30 ml olijfolie plus peper en zout. Snijd een ruitpatroon in de lamsbout van 2 mm. diep. Wrijf/masseer het knoflook-tijmmengsel in de lamsbout. Bak de lamsbout in 30 g boter en 30 ml olijfolie aan in een braadslee en zet deze vervolgens ca 45 min. in de 200 °C oven. Steek de kerntemperatuurmeter tot het midden van het vlees en stel deze in op 58 °C. Zodra het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt, afgedekt nog 10 min laten rusten en snijd het vlees kort voor het opdienen in dunne plakken.

Groenten

  • Snijd de onderkant van de asperges en blancheer ze 2 min in gezouten kokend water. Spoel ze direct af in koud water en laat uitlekken op keukenpapier. Zet apart.
  • Schaaf met een hoefijzerdunschiller lange plakken van de courgette. Zet afgedekt apart.
  • Roerbak de spinazie in een hete wokpan in 20 ml olijfolie tot ze is geslonken. Giet de spinazie in een zeef om uit te kunnen lekken.
  • Bak/verwarm nu in de zelfde pan in 25 g boter de slierten courgette en de asperges kort en voeg dan de spinazie toe en vermeng de groenten.

Serveren:

  • Leg een streep gemengde groenten over de breedte van het voorverwarmde bord. Leg hier wat plakken vlees op en lepel een streep pestosaus boven de groenten. Doe wat jus op het vlees en schaaf van de overgebleven Parmezaan wat krullen over het vlees.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Esporã Quatro Castas, Portugal-Alentejo