Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kersenfeest

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Kersen in rode wijnsiroop

  • 1 fles rode wijn Merlot
  • 150 g suiker
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 2 el water
  • 500 g kersen met steeltjes
  • 1 el rozemarijnnaaldjes zeer fijn gehakt

Kersenclafoutis

  • 6 st eieren
  • 225 g suiker
  • 75 g amandelen gemalen
  • 3 e bloem
  • 150 g crème fraîche
  • 150 ml melk
  • 500 g kersen ontpit
  • 1 snufje zout
  • poedersuiker

Kersen met blauwe kaas

  • 250 g kersen
  • 250 g blauwe kaas b.v. roquefort of Hollandse blauwe geitenkaas

Rozemarijnkoekjes

  • 200 g bloem
  • 90 g boter
  • 90 g poedersuiker
  • 2 st eierdooier
  • 3 tl rozemarijnnaaldjes zeer fijn gehakt
  • 2 el rozemarijnnaaldjes heel

Instructies

Kersen in rode wijnsiroop

  • Kook de wijn met de suiker en de takjes rozemarijn in een pan met dikke bodem in tot er
  • 3 dl. van over is. Zeef de takjes rozemarijn uit de siroop
  • Los het aardappelmeel op in het water en voeg het al roerende toe aan de rode wijnsiroop zodat deze licht bindt. Doe de kersen bij de siroop en verwarm ze

Clafoutis

  • Verwarm de oven voor op 180 °C .
  • Beboter een ovenschaal of bakvorm en bestuif hem met bloem. Klop de eieren met de suiker en het zout tot een lichtgele, dikke massa. Zeef er de gemalen amandelen en de bloem boven.
  • Schep dit door elkaar en roer de crème fraîche en de melk erdoor.
  • Strooi de kersen in de vorm en verdeel ze gelijkmatig over de bodem.
  • Schenk het beslag over de kersen en bak de clafoutis 30-40 min. Of tot hij goudbruin en stevig is.

Kersen met kaas

  • Was de kersen laat de steeltjes er aan zitten
  • Verdeel de kaas in 12 stukjes.

Rozemarijnkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Doe de boter, bloemen poedersuiker in een keukenmachine en draai tot er kruimels ontstaan. Voeg het ei en de fijngehakte rozemarijn toe en draai tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg in folie minstens 15 min. in de koelkast rusten.
  • Rol daarna het deeg uit en maak er mooie vormpjes van. Bak de koekjes in ca. 15 min. lichtbruin. Strooi er halverwege de hele rozemarijn naalden over.

Serveren:

  • Gebruik een langwerpig bord.
  • Doe de kersen in siroop in een sierlijk glaasje en strooi er de zeer fijngehakte rozemarijn over. Snij de clafoutis in stukken en strooi er wat poedersuiker over.
  • Zet het glas, de kaas met kersen en de clafoutis in de lengte over het bord en verdeel de koekjes daar tussen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Mas de Mas de Maury, Lanquedoc- Frankrijk
Dieppaarse kleur met granaatrode nuances. Donker fruit en specerijen. Rijk en vol met zachte tannines. Zoet middenpalet. Uitstekende lengte.