Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Een Italiaans-Frans huwelijk, een éclair gevuld met gorgonzola

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangKaas
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Éclair

  • 100 g boter
  • 150 g bloem gezeefd
  • 4 st eieren
  • 100 g Parmezaan geraspt.
  • 250 ml water
  • zout en peper

Vulling

  • 300 g gorgonzola pittig
  • 200 ml slagroom
  • 24 st gepelde walnoten
  • 50 g suiker
  • 1 spuitfles honing

Garnering

  • 300 g druiven.

Instructies

Bereiding :

  • Verhit de oven voor tot 180 °C.

Éclair

  • Doe 250 ml. water met de boter plus wat zout en peper in een steelpan.
  • Breng het geheel net aan de kook en haal van het vuur.
  • Doe er in een keer alle bloem bij en meng met een houten lepel.
  • Zet de pan weer op het vuur en roer ca. 7-8 min door, totdat het mengsel loslaat van de zijkant van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en laat de massa wat afkoelen.
  • Klop er dan een voor een de eieren door, wacht met het volgende ei tot het vorige helemaal is opgenomen. Roer er de Parmezaan door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconenmatje.
  • Spuit met een spuitzak met grove mond een streep van ca. 5 cm beslag op de bakplaat, houd ruimte tussen de soezen.
  • Bak ze ca. 20 min. DE OVEN TUSSENTIJDS NIET OPENEN
  • Laat ze gedeeltelijk afkoelen met een halfopen ovendeur, daarna op een rooster.

Vulling

  • Klop de slagroom lobbig en meng met de gorgonzola.
  • Hak de walnoten grof. Smelt de suiker in een kleine koekenpan met een heel klein beetje water.
  • Als de suiker heel licht begint te kleuren voeg de noten dan toe en laat ze mooi karamelliseren. Pas op het mengsel wordt heel heet!
  • Vul met een spuitzak met gladde mond via de onderkant de soezen met het kaasmengsel.

Serveren:

  • Leg de éclair midden op het bord, trek met de honing een paar grote zigzaggen er overheen
  • Strooi de gesuikerde noten over de eclair en garneer met een trosje druiven.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Le Faite Sant Mont Blanc – Madiran