Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Zeevruchtenterrine

3 van 1 beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, januari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Eerste laag

 • 750 g garnalen rauw
 • 3 st eiwitten
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • 350 ml slagroom
 • 250 g groene mini asperges

Tweede laag

 • 400 g zalmfilet zonder vel
 • 3 st eiwitten
 • 3 el bieslook in stukjes geknipt
 • 350 ml slagroom

Tomatencoulis

 • 1000 g pruimtomaten
 • 3 el olijfolie extra vierge
 • 11/2 st ui gesnipperd
 • 3 el Grand Marnier

Garnering

 • waterkers

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Vet een cakeblik (28 cm) in met olie en bedek de bodem met bakpapier.

Eerste laag

 • Pel de garnalen en verwijder darmkanaal. Maal ze fijn in de keukenmachine. Sla de eiwitten los, voeg langzaam toe aan het garnalenmengsel en meng tot een gladde massa. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Voeg in een dunne straal de room toe (meng niet te lang, want dan gaat de room schiften). Schep het mengsel in een cakeblik, dek af en zet in de koelkast. Kook de schoongemaakte en gewassen asperges beetgaar (3min) en giet ze af. Verdeel de asperges in de lengte over het garnalenmengsel.

Tweede laag

 • Snijd de vis in stukken en maal fijn in de keukenmachine. Sla de eiwitten los, voeg langzaam toe aan het vismengsel en meng tot een gladde massa. Voeg de fijngesneden bieslook toe en schenk dan langzaam de room erbij. Schep het mengsel op de laag asperges in het cakeblik.
 • Dek het cakeblik af met ingevette aluminiumfolie en zet hem in de braadslee. Schenk heet water in de braadslee tot halverwege het cakeblik. Zet de braadslee 35 min in de oven (tot de terrine in het midden gestold is). Zet in de koeling tot kamertemperatuur En snij er plakken van.

Tomatencoulis

 • Hak de tomaten fijn. Bak de gesnipperde ui al roerend in de olie in 2-3min glazig. Voeg de gehakte tomaten toe en bak op matig vuur al roerend ca. 8 min (tot het geheel iets indikt). Roer de Grand Marnier erdoor en kook nog 1 min. Laat afkoelen. Meng in de keukenmachine tot een gladde massa. Zeef de coulis. Breng op smaak met zout en verse peper.

Serveren:

 • Serveer een plak op een bord. Trek een dikke streep tomatencoulis er omheen en garneer met waterkers

Notities

WIJNSUGGESTIE
Domaine Felines Jourdan, Picpoul de Pinet, Frankrijk- Lanquedoc