Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kip kerriesoep met pastinaakchips

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
Trefwoord2019, januari
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Bouillon

  • 500 g kippenvleugels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 st winterwortels
  • 2 st kleine uien
  • ½ bosje peterselie stelen
  • 2 blaadjes laurier
  • 12 st peperbolletjes
  • zout
  • 1500 ml koud water

Soep

  • 750 g pastinaak
  • 2 st middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • 6 st kardemonpeulen zaadjes
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gemberpoeder
  • 40 g boter
  • 1 el arachideolie
  • 1 st middelgrote zoetzure appel

Pastinaakchips

  • 400 g pastinaak
  • arachideolie

Garnering:

  • 2 takjes peterselie
  • 12 glazen ijscoupes

Instructies

Bouillon

  • Snijd de groenten grof. Voeg kippenvleugels, laurier, peterseliestelen, peperbolletjes en beetje zout bij de gesneden groenten in een pan met deksel. Voeg 1500 ml water toe en breng aan de kook. Laat ca. 45 min. trekken en giet door een zeef en gebruik de bouillon voor de soep.

Soep

  • Snijd de ui en de knoflook fijn. Schil de 750 g pastinaak en snijd in blokjes.
  • Zet een kleine koekenpan op het vuur en rooster de koriander, komijn en kardemonzaadjes in de droge pan, 2 tot 3 min. tot ze beginnen te geuren en in de pan gaan springen. Wrijf ze fijn in de vijzel.
  • Verhit de boter en de olie in een soeppan, laat hierin de uien 5 min. fruiten. Voeg de knoflook toe en bak nog een paar min.
  • Roer er de fijngewreven zaadjes de kurkuma en het gemberpoeder door. Laat een paar min. zachtjes bakken. Voeg de pastinaakblokjes, 1200 ml bouillon, peper en zout toe. Laat ca. 45 min. zachtjes trekken zonder deksel.
  • Pureer de soep. Controleer op smaak. Schil de appel en rasp die ca. 3 min. voor het opdienen door de warme soep.

Pastinaakchips

  • Snijd de 400 g geschilde pastinaak met de mandoline in dunne plakjes.
  • Verhit de arachideolie in een steelpannetje tot de damp er af komt.
  • Bak de plakjes, met niet te veel tegelijk, in 2 à 3 min goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.

Serveren:

  • Verdeel de tegen de kook aangehouden soep in de glazen ijscoupes.
  • Zet de soepcoupe in het midden van een klein bord en strooi er de chips omheen en decoreer met een toefje peterselie.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Astruc Etoile Classique Blanc,Lanquedoc-Frankrijk