Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Heldere gazpacho van watermeloen met krokant kaaskoekje

Heldere gazpacho van watermeloen met krokant kaaskoekje

Nog geen beoordeling
Heldere gazpacho van watermeloen met krokant kaaskoekje
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenSpaans
Trefwoord2022, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Gazpacho

 • 3 st komkommer
 • 3 st rode paprika
 • 6 st gele paprika
 • 12 st zeer rijpe vleestomaten 9+3
 • 2 st watermeloen pitloze
 • 9 stengels bleekselderij
 • 3 el natuurazijn
 • 2 st knoflook
 • 30 blaadjes basilicum
 • olijfolie virgin
 • tabasco
 • 1 tl sambal
 • fleur de sel

Kaaskoekje

 • 300 g oude kaas
 • 1 el sesamzaadjes

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven tot 225°C voor de paprika’s en een oven tot 180 °C voor het kaaskoekje.

Gazpacho

 • Schil de komkommers, halveer overlangs en verwijder met een lepel de zaadlijsten.
 • Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s met het vel naar boven op een bakblik met bakpapier in de voorverwarmde oven. Besprenkel deze met een beetje olijfolie en wat zout. Pof de paprika ’s ca 35 min in de 225 °C oven. Laat ze wat afkoelen en verwijder de vellen.
 • Ontvel de tomaten: kruis de tomaten aan de onderkant in met een mesje en dompel ze ca 20 sec in kokend water en spoel ze af onder koud stromend water. Pel het velletje eraf, snijd 9 tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
 • Snijd een watermeloen dwars doormidden en snijd hier twee dunne schijven met schil vanaf. Snijd deze schijven in 12 kleine puntjes. Deze gebruik je later voor de garnering op het glas. Snijd de rest van het vruchtvlees van de watermeloen in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en leg deze kort in de vriezer.
 • Neem 9 stengels bleekselderij, was deze en haal de draden ervan af. Snijd vervolgens (dunne maantjes) in stukjes.
 • Doe de paprika’s, komkommer, bleekselderij, 2/3 van de watermeloenblokjes en 36 kwarten tomaat met de natuurazijn, knoflook en 20 blaadjes basilicum in een blender en prak dit mengsel vervolgens door een zeef. Vang het vocht op. Meng 250 ml olijfolie, 8 druppels tabasco en 1 tl sambal door het sap. Breng de gazpacho op smaak met fleur de sel.
 • Snijd de overgebleven 3 ontvelde tomaten in kleine blokjes en meng ze met 1/3 van de meloenblokjes (snijd ze iets kleiner) uit de vriezer, 3 el olijfolie. Breng op smaak met fleur de sel en versgemalen zwarte peper.

Kaaskoekje

 • Rasp de oude kaas. Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg hierop 12 hoopjes van geraspte kaas en laat hiervoor voldoende ruimte. Bak de kaaskoekjes in 5-7 min knapperig in de oven van 180 °C. Als de koekjes een paar min in de oven staan sprenkel er wat sesamzaadjes overheen. Zet dan weer terug in de oven tot de koekjes licht kleuren. Laat ze dan volledig afkoelen en uitharden.

Serveren:

 • Zet de soepglaasjes op een klein rond wit bordje. Verdeel het mengsel van tomaten en meloenblokjes over de glaasjes, giet de gazpacho erop. Snijd de overgebleven 10 blaadjes basilicum in reepjes en garneer dit over de gazpacho. Steek een meloenpartje op de rand van elk glas. Leg naast het glas het krokante kaaskoekje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Basa, Rueda-Spanje