Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Rabarbersoepje met citroensorbet en aardbeien

Nog geen beoordeling
Rabarbersoepje met citroensorbet en aardbeien
Recept afdrukken
GangDessert
Trefwoord2023, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Rabarbersoepje

 • 500 g rabarber
 • 375 ml water
 • 125 ml witte wijn
 • 100 g suiker
 • 1 st vanillestokje
 • ½ st citroen
 • ½ st kaneelstokje
 • 1 stengel citroengras

Citroensorbet

 • 3 st citroenen
 • 2 st limoenen
 • 175 g fijne kristalsuiker
 • 1 st ei eiwit
 • 1 el glucosestroop

Gesuikerde muntblaadjes

 • 20 g munt
 • 1 st ei
 • 100 g fijne kristalsuiker

Aardbeien

 • 500 g aardbeien
 • 4 el Grand Marnier

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 risottoborden klaar.

Rabarbersoepje

 • Was de rabarberstelen. Snijd het topje en kontje van elke steel Snijd de geschilde stelen in grove stukken van 3-5 cm. Doe de stukken en een pan. Schenk er water en de witte wijn bij. Breng het mengsel rustig aan de kook. Schep er de suiker bij en verwarm het mengsel op een matig vuur. Snijd zestes van de halve citroen en voeg toe. Evenals het sap van de halve citroen.
 • Snijd vanillestokje overlangs in tweeën en gebruik een mespunt om er zoveel mogelijk zaadjes uit te schrapen. Laat de zaadjes en de lege peul met de rabarber meekoken. Breek de stengel citroengras op verschillende plaatsen en laat meepruttelen samen met het kaneelstokje. Laat ca. 15 min pruttelen
 • Proef het rabarbersoepje en breng eventueel op smaak en laat minimaal 1 uur afkoelen. Giet het soepje door een zeef en druk het vocht er goed uit met de bolle kant van een juslepel. Zet de rabarbersoep apart tot gebruik.

Citroensorbet

 • Scheid het eiwit van het eidooier. Eidooier wordt niet gebruikt.
 • Was en rasp de schil van de citroenen en limoenen en pers ze daarna uit. Vul aan met water tot 500 ml.
 • Voeg de suiker toe en laat de suiker op laag vuur oplossen. Breng aan de kook en laat 5 min sudderen. Voeg nu de glucosestroop toe, meng goed en laat mengsel afkoelen. Klop het eiwit licht met een garde en voeg de afgekoelde siroop met limoen en citroenrasp toe. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van.

Gesuikerde muntblaadjes

 • Spoel de takjes verse munt. Pluk er 12 middelgrote mooie blaadjes af. Breek het ei en doe het eiwit in een schaal. (dooier wordt niet gebruikt) Klop met de garde het eiwit een beetje schuimig. Smeer met keukenpenseel de blaadjes langs beide zijden in met een dun laagje eiwit. Leg de kleverige blaadjes in een schaaltje met suiker. Strooi er ook nog wat suiker bovenop. Laat de blaadjes zo lang mogelijk liggen zodat ze mooi gepaneerd zijn met een laagje suiker.

Aardbeien (kort voor uitserveren)

 • Neem 500 g aardbeien ( kroontjes verwijderd) en snijd de aardbeien in vieren en besprenkel de aardbeien met wat Grand Marnier.

Serveren:

 • Verdeel de aardbeienstukjes over de borden. Schenk er de rabarbersoep bij. Schep in elk bord een bolletje citroensorbet en leg een blaadje gesuikerde munt op het ijs.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Toso Vanitoso Brachetto Spumante. Piemonte-Italië