Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tartelette met pijnboompittenspijs en calvadosmousse

Nog geen beoordeling
Tartelette met pijnboompittenspijs en calvadosmousse
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • 12 IJzeren tartelettevormpjes met doorsnede van ca 10 cm
 • kookthermometer en ijsschep

Ingrediënten

Tartelette

 • 2 pak filodeeg van 225 g
 • 100 g roomboter

Pijnboompittenspijs

 • 150 g pijnboompitten
 • 75 g kristalsuiker
 • 7 st eieren eiwit
 • snufje zout

Calvadosmousse

 • 150 ml slagroom 150 +225
 • 50 ml calvados
 • 1 tl kardemonpoeder
 • 3 st gelatineblaadjes
 • 225 g witte chocolade
 • 225 ml slagroom om te kloppen

Appel

 • 2 st stevige appels
 • ½ st citroen

Garnering

 • 2 tl kaneelpoeder

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine vierkante bordjes klaar.

Tartelette

 • Rol de vellen filodeeg uit op het werkblad. Smelt de boter. Smeer ieder vel filodeeg in met de gesmolten boter en stapel tweemaal 5 filodeegvellen op elkaar tot 2 plakken van 30 x 20cm. Steek rondjes ter grootte van de tartelette-vormpjes uit met een steekring. Vet de tartelette-vormpjes in met boter. Bekleed ze met de uitgestoken filodeegrondjes, bestaande uit 5laagjes filodeeg. Druk er een ander tartelette-vormpje bovenop zodat het deeg goed in de vorm blijft. Prik een paar gaatjes in de bodem. Bak de tartelettes ca 12 min af tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Pijnboompittenspijs

 • Splits de eieren. Rooster de pijnboompitten 4 min in een droge koekenpan. Laat 5 min afkoelen. Maal 2 /3 van de pijnboompitten met de suiker en het eiwit van 1 ei in de keukenmachine tot een gladde spijs. Klop het eiwit van een ei tot merenque dikte, spatel dat door de spijs. bekijk of de spijs nu een vastere substantie wordt. (desnoods nogmaals een eiwit tot merenque dikte kloppen en zoveel toevoegen tot de spijs smeuig wordt. In de koelkast stijft het verder op )
  Voeg een snufje zout toe. Spatel er wat hele pijnboompitten doorheen, maar bewaar een handje voor de garnering. Laat de spijs opstijven in de koelkast.

Mousse

 • Verwarm in een sauspan de slagroom (150 ml) samen met de calvados en kardemonpoeder. Klop de resterende slagroom (225 ml) tot mayonaisedikte. Breek de witte chocolade in blokjes en bewaar in een schone kom. Week de gelatineblaadjes in een kommetje koud water, wacht tot de blaadjes zacht zijn, knijp dan goed uit. Los ze vervolgens op in het warme roommengsel en giet het geheel op de witte chocolade en meng met garde tot de chocolade is opgelost. Laat afkoelen tot onder de 40 °C. Spatel daarna voorzichtig de geklopte room erdoorheen. Laat de mousse minimaal 1½ uur opstijven in de koelkast.

Appel

 • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in vierkante blokjes van een ½ cm. Bewaar de blokjes in bak ijskoud water met wat citroen. Voor gebruik droogmaken.

Serveren:

 • Zet een tartelette in het midden van het bordje. Leg een lepeltje spijs op de tartelette en schep daar met een ijsschep een bolletje van de calvadosmousse bovenop. Garneer met de blokjes appel en de overige pijnboompitten. Bestrooi het gerecht met een beetje kaneel.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Daguet de Berticot Sémillon Moelleux, Sud-Ouest Frankrijk