Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tartelette met meiknolletjes, roodlof, rode biet, witte bonenmousseline en een dressing van geroosterd hennepzaad en peterselieolie

Nog geen beoordeling
Tartelette met meiknolletjes, roodlof, rode biet, witte bonenmousseline en een dressing van geroosterd hennepzaad en peterselieolie
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, april, vegetarisch
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • tartelettevormpjes 10 cm
  • Spuitzak
  • blindbakvulling

Ingrediënten

Witte bonenmousseline

  • 1 pot witte bonen 370 ml
  • 1 tn knoflook
  • 1 takje tijm
  • 50 ml room
  • 50 g roomboter

Rode biet en meiknolletjes

  • 3 st meiknolletjes
  • 3 st rode gekookte bietjes klein
  • 50 ml zonnebloemolie

Tartelette’s

  • 2 pakken Koopmans’s diepvries hartig taartdeeg plakken 12 x12
  • 50 g roomboter

Hennepzaaddressing

  • 240 g hennepzaad
  • 150 ml sushi azijn
  • 240 ml water

Peterselieolie

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 30 g peterselie

Garnering

  • 150 g feta
  • 6 st witte champignons
  • 2 stronkjes roodlof
  • 1 bakje afilla cres
  • 12 paarse viooltjes
  • 36 stuks taggiasche olijven
  • 18 st macadamia noten gezouten
  • zout en peper

Instructies

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 170°C. 12 grote vierkante borden in warmhoudkast.

Witte bonenmousseline

  • Spoel de witte bonen goed af, meng met de knoflook, tijm, room en roomboter en mix tot een gladde mousseline . Breng op smaak met peper en zout. De bonenmousseline in spuitzak doen en op kamertemperatuur wegleggen.

Rode biet en meiknolletjes

  • Snijd de meiknolletjes in 12 partjes en bak ze in 50 ml zonnebloemolie gaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet afgedekt in warmhoud kast tot gebruik. Schil de rode bietjes en snijd in 12 partjes. Ook deze in warmhoud kast zetten tot gebruik.

Tartelette’s

  • Steek 12 rondjes van 12 cm van het taartdeeg en bekleed hiermee de ingevette quichevormpjes (50 g roomboter) met cirkels van 12 cm taartdeeg. En bak de tartelette’s blind af gedurende 15 min.

Hennepzaaddressing

  • Rooster het hennepzaad op gemiddeld vuur goudbruin en draai deze in een keukenmachine fijn met de sushi azijn en water en breng op smaak met zout. Zet afgedekt weg tot gebruik.

Peterselieolie

  • Snijd de peterselie fijn, verhit de 150 ml zonnebloemolie tot 55°C en draai hier enkele min met de staafmixer de peterselie nog fijner tot een mooie egaal groene olie ontstaat.

Garnering

  • Verkruimel de feta, afdekken en apart zetten. Snijd van de roodlof 36 mooie blaadjes. De macadamia noten halveren. Borstel de champignons schoon en snijd in flinterdunne plakjes.

Serveren:

  • Haal de tartelette uit de vorm en plaats op het bord. Verdeel per tartelette 3 partjes rode biet, 3 partjes meiknol. Spuit tussen de ruimtes de wittebonenmousseline. Steek 3 olijven en 3 halve macadamianoten over de tartelette.
  • Steek blaadjes roodlof tussen rode biet en meiknol. Verdeel enkele schijfje champignons over het gerecht. Strooi de verkruimelde feta eroverheen. Afmaken met 1 viooltje en wat affila cress. Dresseer de hennepdressing om de tartelette en besprenkel met 1 el peterselieolie over de hennepdressing heen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Despagne l’Onde, Bordeaux-Frankrijk