Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
FILODEEG MET CHOCOLADE AARDBEIEN EN BASILICUMROOMIJS

Filodeeg met chocolade aardbeien en basilicumroomijs

Nog geen beoordeling
Filodeeg met chocolade aardbeien en basilicumroomijs
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, mei
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Basilicumijs

  • 500 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 150 g kristalsuiker
  • 4 st eieren 4 eidooiers, n.b. bewaar 2 eiwitten voor chocolademousse
  • 40 blaadjes basilicum

Chocolademousse

  • 130 g witte chocolade
  • 1 st ei + gebruik 2 eiwitten van het ijs
  • 40 g kristalsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 2 ½ blaadjes gelatine

Filodeeg

  • 2 pakjes filodeegvellen
  • 100 g roomboter
  • Poedersuiker

Aardbeien

  • 500 g aardbeien
  • 50 g kristalsuiker

Garnering

  • basilicum

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Basilicumijs

  • Verhit al roerend de melk, room, suiker en 4 eidooiers tot 82°C. Koel terug tot circa 40C. Giet de massa in een blender samen met 40 blaadjes basilicum. Draai fijn en zeef opnieuw. Zet afgedekt in de koeling. Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van.

Chocolademousse

  • Smelt de chocolade au bain-marie. Week de gelatine in koud water.
  • Klop de slagroom lobbig. Klop de 2 eiwitten met 20 g suiker stijf.
  • Klop het ei samen met 20 g suiker au bain-marie tot max 70 °C om stollen te voorkomen
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme eimengsel. Laat afkoelen.
  • Meng nu alle ingrediënten door elkaar en doe de mousse in een spuitzak. Leg deze in de koeling.

Filodeeg

  • Bestrijk een bakplaat met gesmolten boter. Steek –op een snijplank- 6x12 rondjes (Ø 6 cm) uit het deeg. Leg de filodeegrondjes op de bakplaat in de gesmolten boter. Bestrijk ook de bovenkant met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk en gelijkmatig met poedersuiker. Bak ze vervolgens af in een op 200°C voorverwarmde oven (let op dit kan snel gaan). Haal de krokante filodeegrondjes van de bakplaat.
  • .

Aardbeien

  • Neem 500 g aardbeien en pureer deze met de suiker. Maak de overige aardbeien schoon voor de garnering

Serveren:

  • Gebruik ronde borden en bouw op elk bord een torentje van 6 laagjes filodeegkoekjes, met tussen elke laag wat chocolademousse (uit de spuitzak). Leg naast het filodeegtorentje wat aardbeiensaus met aardbeien. Tot slot een mooie bol ijs en garneer met de basilicum.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Qaudy Elysium Black Muscat, California- VS