Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Citroenverrassing

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 6 st grote mooie citroenen
 • 1 st citroen sap

Sorbet

 • 185 g suiker
 • 300 ml water
 • 300 ml citroensap
 • 400 ml witte kookwijn
 • ½ bos basilicum
 • 2 st eiwitten

Garnering

 • poedersuiker
 • 12 st rode gekonfijte kersen
 • 12 topjes munt
 • 12 st cocktailprikkers

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 zwarte langwerpige borden in de koeling.
 • Snijd de boven- en de onderkanten van de 6 citroenen en bewaar deze. (Maak de afgesneden stukjes niet te klein: ze worden als parasolletje gebruikt).
 • Snijd de citroenen door midden.
 • Steek de steel van een koffielepel tussen de schil en het vruchtvlees en maak met een ronddraaiende beweging het vruchtvlees los van de schil, zodat er een bakje zonder bodem ontstaat (vang ondertussen het sap op in een kom!). Pers al het sap uit het citroenvruchtvlees en pers ook de extra citroen uit. Zeef het citroensap en bewaar voor de sorbet
 • Zet de lege citroenhelften in de koeling.

Sorbet

 • Breng de suiker met het water zonder te roeren aan de kook en laat het koken tot alle suiker is opgelost en nog steeds NIET roeren. Haal de pan van het vuur en laat de suikersiroop afkoelen. Doe er het gezeefde citroensap, witte wijn en de basilicum bij. Roer alles door elkaar en draai er een mooi sorbetijs van. Voeg halverwege de draaitijd de stijf geslagen eiwitten toe.

Serveren:

 • Bestrooi de 12 ijskoude borden met poedersuiker.
 • Zet de ijskoude halve citroenhelften op de bordjes en schep het ijs met een ijsknijper in de citroenschil. Leg bovenop het ijs een rode, gekonfijte kers. Leg er een munttopje bij. Maak met een cocktailprikker en het afgesneden citroenkapje een parasolletje en prik dit op de rand van de citroen en serveer uit.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Orange River Cape Ruby, Northern Cape- Zuid Afrika