Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Hartige taartjes met knoflookcrème, heilbot en spinazieballetjes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 12 plakjes gerookte heilbot
 • 12 plakjes bladerdeeg

Knoflookcrème

 • 1 bol knoflook
 • 25 g boter
 • 36 st kers-trostomaatjes
 • 10 el olijfolie
 • 250 g crème fraîche

Spinazieballetjes

 • 600 g spinazie
 • 4 sn witbrood zonder korst
 • 50 g Parmezaanse kaas stukje
 • 2 st eieren
 • 8 el olijfolie
 • ½ tl nootmuskaat
 • zout en peper

Garnering

 • 1 bakje shiso purple
 • sateprikkers
 • steunvulling

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Laat het brood voor de spinazieballetjes ca 10 min in de oven drogen.
 • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet 12 vormpjes van 9 cm met boter in en bekleed ze met een plakje bladerdeeg en snijd het overhangende deeg weg. Leg er vervolgens bakpapier in en vul ze met steunvulling. Bak de taartvormpjes 15 min, verwijder de steunvulling en bak ze in nog 10 min lichtbruin en gaar. Neem de taartbodems uit de bakvormpjes en laat iets afkoelen.

Knoflookcrème

 • Snijd een klein stukje van de bovenkant van de knoflookbol. Zet hem in een ovenschaal en leg de kerstomaatjes ernaast. Besprenkel ze met 10 el olijfolie en rooster de knoflook met de tomaatjes 20 min in de oven van 180 °C. Neem ze uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de olijfolie. Haal de teentjes knoflook los, knijp ze uit hun velletje en prak ze fijn. Roer de crème fraîche los en voeg de knoflook toe. Breng op smaak met vers gemalen zeezout en peper. Leg de tomaatjes in de knoflookolie terug.

Spinazieballetjes

 • Was de spinazie en kook de spinazie 2 min. Giet af in het vergiet en laat afkoelen. Duw er zo veel mogelijk vocht uit. Klop de eieren los. Rasp de Parmezaan. Maak het in de oven gedroogde brood fijn. Meng het brood, de geraspte kaas, de eieren en nootmuskaat in de keukenmachine en doe dit mengsel vervolgens bij de spinazie en voeg zout en peper naar smaak toe. Draai er 24 balletjes van. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ca. 5 min rondom bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

 • Vul de bladerdeegvormpjes met de knoflookcrème. Leg hierop een plakje gerookte heilbot. Haal de tomaatjes uit de knoflookolie, laat uitlekken en leg ze op de taartjes. Steek door 2 spinazieballetjes een lange saté prikker en leg deze schuin op het vormpje. Garneer met wat shisoblaadjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Le Petit Bertico, Frankrijk Duras