Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Taartje van appel/makreel op ontbijtkoek en kletskop

Nog geen beoordeling
Taartje van appel/makreel op ontbijtkoek en kletskop
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2022, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • ringvorm doorsnede ca. 6 cm en ca. 5 cm hoog

Ingrediënten

Appel/makreel

  • 800 g gerookte makreel
  • 2 st groene appels Granny Smith 2 bos bosui stengels 4 el mayonaise 4 el crème fraîche
  • 1 st limoen 4 tl sap
  • Koekrondjes 12 plakken ontbijtkoek dun gesneden <1 cm

Gekarameliseerde appel

  • 3 st groene appels Granny Smith
  • 50 g poedersuiker

Kletskop

  • 25 g poedersuiker
  • 1 st sinaasappel voor 12 ml sap
  • 8 g bloem

Dressing

  • 1 st limoen en bewaar 1 el voor komkommercocktail
  • olijfolie extra virgine

Garnering

  • 1 zakje veldsla 75 g
  • peper zout, kerrie

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm oven voor tot 175°C. Zet kleine borden klaar.

Appel/makreel

  • Gerookte makreel fileren, let op graten goed verwijderen en het makreelvlees fijn maken (plukken).
  • Schil 2 appels en snijd deze in blokjes van ca. 5 mm. Meng in een kom mayonaise, crème fraîche, makreelvlees, appelblokjes en klein gesneden bosui tot een stevige massa. Op smaak brengen met kerrie en 4 tl limoensap.

Koekrondjes

  • Steek met de ringvormen rondjes voor de bodem uit koekplakken.

Gekarameliseerde appel

  • Appels goed wassen, rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal 4 mooie plakken eraf snijden.. Met de ringvorm ringen uit de appelschijven drukken. Snijd de restanten in blokjes (brunoise) en bewaar deze in koud water en gebruik bij de dressing. Appelplakken bestrooien met suiker. Appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 min laten karameliseren. Laat de appelschijven afkoelen.

Kletskop

  • Maak een beslagje van poedersuiker, sinaasappelsap, bloem, beetje zout en 1/4 tl kerriepoeder. Vermeng goed met elkaar. Neem een bakplaatje met bakpapier en verdeel 12 kleine hoopjes over het bakplaatje. Bak de kletskopjes af op 175°C in ca. 10 min.

Dressing

  • Maak een dressing van 3 el limoensap en 2 el olijfolie. Voeg de appelblokjes toe laat even marineren.

Serveren

  • Leg het koekrondje op bord, zet hier de ring overheen, vul deze voor ¾ met de appel/makreel massa, goed aandrukken en bovenkant gladstrijken. Taartje afdekken met gekarameliseerde appel. Garneer het taartje met de appelblokjes, een toefje veldsla en het kletskopje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Beaurempart grande réserve blanc, Cascogne-Frankrijk