Gazpacho con Cabrales panna cotta y crutones de ajo
Gazpacho met schapenkaas panna cotta en knoflookcroutons
Recept afdrukken
Equipment
- 12 soepborden
- 12 ringen rond 4 cm
- Huishoudfolie
Ingrediënten
Cabrales panna cotta
- 250 ml slagroom
- 150 g Cabrales Spaanse blauw geaderde schapenkaas
- 3 blaadjes gelatine
Gazpacho
- 1500 g rijpe roma tomaten
- 1 stengel bleekselderij
- 1 st ui
- 1 teen knoflook
- 1 st groene paprika
- 2 st rode paprika’s
- 2 st komkommers
- sherry azijn
- 100 ml extra vergine olijfolie
- zout en peper
Marinade groene paprika
- 4 el olijfolie classico
- 2 el sherry- medium dry
- 2 el witte wijnazijn
Knoflookcroutons
- 2 st pistolets (voor 12 dunne schijfje
- 50 ml knoflookolie
Instructies
Cabrales panna cotta
- Week de gelatine. Verwarm 125 ml slagroom (niet laten koken) en los hierin de Cabrales op. Knijp de gelatine uit en voeg ook deze toe, roer goed door en laat afkoelen.
- De andere 125 ml slagroom opkloppen, niet te stijf. Bekleed een snijplank met huishoudfolie en zet de ringen hierop. Meng de halfgeslagen slagroom met het andere slagroom/kaas mengsel en verdeel over de 12 ringen. Zet 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Marinade
- Meng de marinade ingrediënten en zet apart.
Gazpacho
- Haal de steel en zaadjes uit de groene paprika snijd nu met de dunschiller dunne reepjes en giet de marinade over de sliertjes groene paprika. En laat zo lang mogelijk marineren.
- Breng pan water aan de kook en snijd de tomaten kruislings in. Leg ze in het kokende water totdat de velletjes openspringen. Haal ze eruit en spoel onder koud water af en verwijder de velletjes. Snijd ze in stukken en haal zoveel mogelijk zaadjes eruit. Doe de tomaten in de keukenmachine en draai kort tot puree. Zeef de puree en zet apart.
- Snijd de bleekselderij, ui, knoflook, 2 rode paprika’s grof en verwijder de zaadlijsten van de paprika’s in de keukenmachine en draai ook dit tot een zeer fijne puree. Meng dit met de gezeefde tomaten. Breng op smaak met de sherryazijn, zout en peper. Roer er de extra vergine olijfolie door en zet de soep in de koelkast om goed koud te worden.
Knoflookcroutons
- Snijd 12 flinterdunne schijfjes stokbrood en kwast deze in met knoflookolie, rooster ze onder de salamander.
- Haal de groene paprika lintjes uit de marinade en dep de droog.
Serveren:
- Haal de Cabrales panna cotta uit de vormpjes. Leg in ieder bord een panna cotta. Giet er wat gazpacho omheen. Leg bovenop de panna cotta een bergje groene paprikalintjes en hierboven op het geroosterde stokbrood
Notities
WIJNSUGGESTIE
Valdelagunde Verdejo, Rueda-Spanje