Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Heldere bouillon met kalfsleverquenelles en bladerdeegrondjes

Nog geen beoordeling
Heldere bouillon met kalfsleverquenelles en bladerdeegrondjes
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • ringvormige steker (ca 2cm)

Ingrediënten

Quenelles

  • 300 g mager kalfsvlees
  • 100 g kalfslever
  • 2 st eieren eiwit
  • 4 el slagroom
  • 4 blaadjes salie

Bouillon

  • 380 ml kalfsfond
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 ml droge sherry
  • 3 el verse kruiden: peterselie bladselderij en bieslook

Bladerdeegrondjes

  • 2 plakken roomboterbladerdeeg 12x12

Garnering

  • 2 st dunne prei
  • zout peper

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Zet 12 kleine soepborden in de warmhoudkast.

Kalfsquenelles

  • Snijd de salieblaadjes zeer fijn. Snijd de lever en het vlees in stukjes en leg het ca 30 min in de diepvriezer. Scheid de eiwitten van de dooiers. Pureer de koude stukjes lever en het vlees met de eiwitten in de keukenmachine. Voeg, terwijl de machine draait, in een dun straaltje de slagroom toe. Voeg de fijngesneden salie toe en laat opstijven in de koelkast.

Bouillon

  • Hak de verse kruiden fijn (3 el) Los groentebouillonpoeder op. Breng groentebouillon aan de kook en voeg de kalfsfond toe. Roer de sherry erdoor, voeg de 3 el verse kruiden toe en breng de bouillon op smaak met zout en peper. Houd de bouillon warm.

Bladerdeegrondjes

  • Leg bakpapier op een bakplaat Laat de plakken bladerdeeg licht ontdooien. Steek er (ca 36) ringetjes uit en leg op de bakplaat. Bak ze in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar in ca 10 min.

Garnering

  • Maak de prei schoon en snijd het witte gedeelte in smalle (2mm) ringetjes en spoel indien nodig af.

Afronding

  • Breng in een sauspan ca 1 ½ liter water met 1 el zout aan de kook. Vorm met behulp van 2 dessertlepels 12 eivormige balletjes (quenelles) van het levermengsel en laat ze ca 5 min zachtjes, net tegen de kook aan, gaar worden. Schep de quenelles met een schuimspaan uit het water, laat ze kort uitdruipen en schep ze in de hete bouillon.

Serveren:

  • Leg op ieder verwarmde soepbord 1 quenelle en schenk de bouillon erbij. Garneer de heldere bouillon met de preiringetjes en de bladerdeegrondjes, serveer direct!

Notities

WIJNSUGGESTIE
Welsh Brothers Madeira, Madeira Portugal