Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Varkenshaas in bladerdeeg met ratatouille

Nog geen beoordeling
Varkenshaas in bladerdeeg met ratatouille
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
Trefwoord2023, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Varkenshaas

  • 2 à 3 st varkenshaasjes totaal 1200 g
  • 8 plakjes bladerdeeg 12x12
  • 2 el grove mosterd
  • 50 g boter
  • 2 st eierdooiers losgeklopt

Vulling

  • 250 g Panko
  • 3 st sjalotten
  • 12 st halfgedroogde tomaatjes uit olie
  • 1 tl herbes de Provence
  • 60 g pijnboompitten
  • 60 g pecorino kaas geraspt
  • 80 g rozijnen

Ratatouille

  • 2 el olijfolie
  • 2 st uien
  • 2 tn knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 st aubergine
  • 1 st courgette
  • 150 g champignons
  • 1000 g tomaten ontveld
  • oregano
  • tijm
  • marjolein
  • peterselie

Garnering:

  • 15 g basilicum
  • versgemalen peper (zee)zout

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet 12 borden in de warmhoudkast.

Ratatouille

  • Snijd de uien en de knoflook klein en de paprika, aubergine, courgette en champignons in grote stukken.
  • Verhit 1 el olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook tot ze glazig maar niet bruin zijn. Voeg alle groenten behalve de tomaten toe en bak 5 min. tot alles begint te kleuren. Voeg de tomaten, eventueel wat water en de kruiden toe en laat op een laag vuur 1 uur sudderen. Schep af en toe om. Roer de 2e el olijfolie door de ratatouille en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Varkenshaas in bladerdeeg

  • Laat het bladerdeeg ontdooien. Steek een goed schoongemaakt aanzetstaal in de lengte door het stuk vlees en draai het rond zodat je een ca. 1½ cm. brede opening krijgt. Bestrooi met peper en zout.

Vulling

  • Wel de rozijnen in lauw water. Snipper de sjalotten en bak ze goudbruin, rooster de pijnboompitten en snijd de tomaatjes klein. Meng nu met de Panko en de overige ingrediënten van de vulling en controleer op smaak. Duw de vulling met je vingers in de opening van het vlees.

Vervolg varkenshaas in bladerdeeg

  • Bak het vlees in de boter snel rondom mooi bruin, neem uit de pan en laat afkoelen. Rol het bladerdeeg uit, zo groot dat de varkenshaasjes er in de lengte in ingepakt kunnen worden. Smeer de mosterd en eventueel het restant van de vulling over het deeg. Leg het vlees er op met de dunnere uiteinden over elkaar, rol het stevig op, bestrijk de randen met water en druk het goed aan Maak een paar kleine sneetjes in het bladerdeeg aan de bovenkant kan stoom/vocht ontsnappen). Leg het met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de eierdooiers en bak het ca. 20 min in de voorverwarmde oven. Laat de varkenshaas op een warme plaats (warmhoudkast) even rusten en snijd vlak voor het opdienen in 12 plakken.

Garnering

  • Pluk de basilicumblaadjes.

Serveren:

  • Plaats een plak varkenshaas in bladerdeeg rechtop in het midden van het bord. Schik de ratatouille er omheen en verdeel wat basilicumblaadjes over het bord.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Cabriz Tinto, Dão-Portugal