Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Vanilleparfait met peer en karamelsaus.

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Vanilleparfait

  • 250 ml slagroom
  • 4 st eidooiers
  • 2 st eieren
  • 80 g suiker
  • 1 stokje vanille merg

Bladerdeeg

  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg

Peren

  • 5 st handperen
  • 350 g suiker
  • 400 ml witte wijn
  • 1 st limoen

Karamelsaus

  • 250 g suiker
  • 150 ml room
  • 1 stokje vanille merg

Instructies

Vanilleparfait

  • Klop 250 ml room lobbig en zet het in de koelkast.
  • Neem een sauspan en doe hier de eierdooiers en de eieren in samen met 80 gram suiker en het vanillemerg uit het vanillestokje. Klop dit au bain marie tot 70 °C en klop deze massa daarna koud.
  • Spatel de slagroom door het vanillemengsel en stort in 2 langwerpige vormen van 8 x 20 cm. (cake blikken). Zet deze parfait in de vriezer.

Bladerdeeg

  • Neem 2 x 4 plakjes bladerdeeg en plak die met wat water (kwasten) per 4 stuks op elkaar. (Vergeet de papiertjes niet te verwijderen). Snijd van het bladerdeeg stukjes van 2 x 7 cm., zodanig dat zij in de rechthoekige siliconenvormen passen.
  • Vet de siliconenvormen licht in en zet ze gedurende 15 tot 20 min in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Door de siliconenvormpjes kan het bladerdeeg wel rijzen maar niet omvallen.
  • Neem het gebakken bladerdeeg uit de vormpjes en laat afkoelen

Peren

  • Schil de peren en snijd ze in de lengte in vieren. Verwijder het klokhuis en gaar de peren in een pan met 350 g suiker, 400 ml witte wijn, het sap van 1 limoen en zoveel water dat de peren onder staan.
  • Controleer op zachtheid maar laat ze niet tot moes koken.

Karamelsaus

  • Doe 250 g suiker samen met 2 el water in een koekenpan en smelt de suiker totdat zij licht bruin is gekleurd. Neem de pan van het vuur en voeg al roerende 150 ml room toe evenals het merg uit het vanillestokje.

Serveren:

  • Zet een stukje bladerdeeg rechtop en snijd met een fijn broodzaag-mes het bladerdeeg doormidden zodanig dat er 2 stukjes bladerdeeg van 7 cm. x de hoogte van het bladerdeeg ontstaat.
  • Stort de parfait op een snijplank en snijd de parfait in stukjes van 8 x 2 cm.
  • Snijd de kwarten peer in de lengte doormidden.
  • Leg nu 3 stukjes bladerdeeg plat op het bord, hierop 3 x een stukje parfait, daarop de stukjes peer en vervolgens 2 el karamelsaus.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Domaine Bassac Muscat Moelleux BIO, Languedoc