Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tomatentartaar met avocado en een kwarteleitje

Nog geen beoordeling
Tomatentartaar met avocado en een kwarteleitje
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenVegetarisch
Trefwoord2022, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Kookringen ca. 7 cm doorsnee

Ingrediënten

Tomatentartaar

 • 24 st stevige trostomaten
 • 2 el bieslook + extra voor garnering
 • 3 el sjalotten
 • 3 tl kappertjes
 • 2 el cornichons of zoetzure Amsterdamse augurkenblokjes
 • 2 el zongedroogde tomaten in olijfolie olijfolie bewaren!
 • 2 el Worchestershire sauce
 • 4 tl hot chili ketchup
 • 6 tl Dijonmosterd

Avocado

 • 4 st avocado
 • 1 st citroen
 • 1 tl knoflookpoeder

Kwarteleitjes

 • 12 st kwarteleitjes

Garnering

 • 3 el bieslook
 • olijfolie classic
 • zwarte peper en zout

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine ronde bordjes klaar en verwarm 1 groot bord in de warmhoudkast.

Tomatentartaar

 • Breng een pan water aan de kook. Zet ook een bak met zeer koud water klaar. Kerf rondom het vel van de tomaten met een scherp mes in. zodat vier kwarten ontstaan. Prik de tomaten aan een vork en houd ze één voor één ca. 20 sec in het kokende water. Doe ze in het koude water om het garen te stoppen. Pel het vel van de tomaat.
 • Snijd de gepelde tomaten in kwarten en verwijder de pitten en verdere inhoud, zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Dep de partjes vruchtvlees af met keukenpapier, zodat het zo droog mogelijk wordt. Snijd de afgedroogde partjes in zeer fijne blokjes (brunoise). Snijd de bieslook, sjalotten, kappertjes, cornichons en zongedroogde tomaten ragfijn en voeg deze bij de tomatenblokjes. Voeg ca. 6 tl van de olie van de zongedroogde tomaten, 6 tl ketchup en 6 tl mosterd toe. Voeg 3 el Worchestershire sauce toe. Proef en voeg eventueel nog wat meer ketchup, mosterd en/of Worcestershire sauce toe. Breng verder op smaak met wat peper en zout. Vervolgens voorzichtig doorroeren, zodanig dat de tomatenblokjes heel blijven.

Avocado’s

 • Snijd de avocado’s in de lengte open en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees uit de schil. Prak dit fijn met een vork en voeg onmiddellijk het sap van de citroen toe om verkleuren van het vruchtvlees te voorkomen. Breng op smaak met wat knoflookpoeder, peper en zout.

Kwarteleieren

 • Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan, snijd de kwarteleieren in met een scherp mesje (let op hebben een stevig vlies), breek ze en laat de inhoud voorzichtig in de olie glijden, waarbij je de dooier heel laat. Laat voldoende ruimte in de pan, zodat de eieren niet aan elkaar bakken. In circa 2 min zijn de eieren klaar. Schep met een schuimspaan op het
 • vooraf verwarmde bord en bestrooi met wat zout en peper.

Garnering

 • Snij 3 el de bieslook fijn voor de garnering.

Serveren

 • Zet de kookring midden op een rond bordje. Vul de kookring met een laagje avocado van enkele centimeters. Druk aan met een lepel, zodat een mooie bodem van avocado in de kookring ontstaat. Vul vervolgens de kookring op met de tomatentartaar. Ook aandrukken, maar niet te hard, om te voorkomen dat je het vocht er uit perst. Voorzichtig de kookring verwijderen zodat een mooi torentje in twee kleuren( groen en rood) blijft staan. Even de kookring van binnen schoonvegen en aan het volgende bordje beginnen. Leg vervolgens op elk torentje een gebakken kwarteleitje. Strooi tenslotte ter decoratie wat fijngesneden bieslook over de tomatentartaar-torentjes en het bord.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Daquet de Berticot Sauvignon, Bio, IGP Atlantique-Frankrijk