Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Lemontoetje

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, januari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • steekringen

Ingrediënten

Lemoncurd

  • 3 st eieren
  • 250 g suiker
  • 2 st citroenen
  • 75 g boter

Zwitserse meringue

  • 2 st ei eiwitten
  • 100 g poedersuiker
  • 50 g amandelschaafsel

Lemontaartje

  • 200 g mascarpone
  • 100 g slagroom
  • 50 g suiker
  • 12 plakken cake
  • 150 ml limoncello

Garnering

  • 100 g amandelschaafsel
  • 1 reep witte chocola
  • 12 steekringen

Instructies

Lemoncurd

  • Boen de citroenen schoon, rasp en pers ze. Snijd de boter in blokjes. Zet een pan met water op voor de au bain- marie. Doe de eieren en de suiker in een kom (die op de waterpan past) en klop alles zeer schuimig met een mixer. Voeg het citroensap, de rasp en de boter toe. Zet de kom op de pan met heet water en laat warm worden. Klop regelmatig tot het dikker is.
  • Laat afkoelen in de koeling. Gebruik 200 g voor het Lemontaartje en vul een spuitzak met de rest en bewaar voor de garnering.
  • N.B. Lemoncurd is in schoongemaakte potten ca. 3 weken houdbaar in de koelkast.

Zwitserse meringue

  • Warm een oven voor op 100°C . Klop de eiwitten met de suiker au bain-marie heel stijf. Haal van de warmtebron en blijf kloppen tot het eiwit op kamertemperatuur is. Doe in een spuitzak met kartelmond en spuit 12 of meer rozetten op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er 50 g amandelschaafsel over. Zet in de oven en laat drogen ca. 60 min.

Lemontaartje

  • Klop de slagroom lobbig en meng dit met de mascarpone en 200 g lemoncurd. Voeg zoveel suiker toe als nodig is. Steek uit de cakeplakken 12 rondjes en laat de cake in de ring zitten en zet op een plaat. Druppel hier de limoncello over en vul verder op met het roommengsel.
  • Zet koud weg om iets op te stijven.

Garnering

  • Rooster 100 g amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.

Serveren :

  • Op een zwart langwerpig bord. Knip een heel klein gaatje in de met lemoncurd gevulde spuitzak. Spuit in de lengte een streep lemoncurd over het bord. Haal het lemontaartje uit de ring en zet in het midden. Strooi het geroosterde amandelschaafsel er over en wat ernaast. Rasp er met een grove rasp de witte chocola over en bekroon het met een meringue.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Limoncello Pronol