Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Crêpes Suzette met vanille-ijs

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Crêpes

  • 200 g bloem
  • 3 st eieren
  • 20 g vanillesuiker zakjes
  • 110 g suiker 10 +100
  • zout
  • 570 ml melk
  • 100 g boter 50 + 50

Saus

  • 6 st sinaasappelen
  • 1 st citroen
  • 60 ml grand marnier
  • 60 ml cointreau

Vanille-ijs

  • 300 ml slagroom
  • 700 ml volle melk
  • 200 g zeer fijne kristalsuiker
  • 30 g magere melkpoeder
  • 2 st vanillestokjes
  • 8 st eidooiers

Instructies

Vanille-ijs

  • Verwarm de room met de melk in een pan tot er luchtbelletjes aan de rand van de pan verschijnen
  • Klop in een schaal die, au bain Marie verwarmd kan worden, de eidooiers met de suiker, het merg uit de vanillestokjes en de melkpoeder tot een licht en luchtig mengsel.
  • Giet de verwarmde melk goed roerend bij het eidooiermengsel.
  • Zet nu de schaal op een pan met een laagje water (au bain Marie) en verwarm het mengsel tot het gaat binden (max 83 °C ).
  • Laat deze vla nu afkoelen en draai er vervolgens ijs van in de ijsmachine.

Crêpes

  • Meng met een garde in een kom de bloem, 3 eieren, 20 g vanillesuiker, 10 g suiker en een goede snuf zout. Voeg een klein beetje melk toe en herhaal dit tot de massa zo dik is dat hij net glad te roeren is. Als alle klontjes verdwenen zijn, langzaam alle melk toevoegen.
  • Bak van dit beslag 24 flensjes met een diameter van 15 tot 20 cm. (flensjes zijn dun en klein en dus geen pannenkoeken)
  • Gebruik voor het bakken ca 50 g boter.
  • Zet apart.

Saus

  • Pers de sinaasappelen en de citroen uit.
  • Doe in 1 of 2 grote koekenpannen in totaal 50 g boter en laat deze smelten.
  • Voeg in totaal 100 g suiker toe en laat dit licht caramelliseren. Vervolgens het sap en de likeur en laat dit wat indampen.
  • Vouw de flensjes in vieren en laat deze 5 minuten in de saus dobberen.

Serveren:

  • Leg op ieder bord 2 flensjes en wat saus plus een bolletje ijs

Notities

WIJNSUGGESTIE
Montes Late Harvest Gewurztraminer, Curico Valley-Chili