Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Samosa’s gevuld met zuurkool, rookworst en gekaramelliseerde uitjes

Nog geen beoordeling
Samosa’s gevuld met zuurkool, rookworst en gekaramelliseerde uitjes
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Samosa’s

 • 250 g verse slagersrookworst ongekookt
 • 200 g zuurkool uit het vat
 • 1 st prei klein
 • ½ st appel
 • 1 el grove mosterd
 • 1 el fijne mosterd
 • 2 el roomkaas
 • 24 st wontonvellen diepgevroren 11 x 11 pakje is 300 g verkrijgbaar bij de
 • toko
 • 2 st eieren eiwit

Dipsaus

 • 8 el appelstroop
 • 8 el Worchestershiresaus
 • 4 el appelazijn

Gekaramelliseerde uitjes

 • 600 g zilveruitjes zoetzuur
 • 160 g suiker
 • 160 g vocht van de zilveruitjes
 • 120 ml Madeira
 • 300 ml kalfsfond

Garnering

 • 1 bakje waterkers
 • 2 el karamelschenkstroop
 • zout en peper
 • zonnebloemolie

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 langwerpige bordjes klaar en 12 kleine dipsausschaaltjes. Verwarm de frituur voor op 170°C.

Samosa’s

 • Verwijder het velletje van de rookworst en hak het vlees fijn. Knijp het vocht uit de zuurkool en hak ook fijn. Was de prei en hak fijn. Schil de appel en snijd brunoise. Meng het vlees en de zuurkool in een kom. Voeg de fijngehakte prei en blokjes appel toe en meng door elkaar. Voeg de beide mosterdsoorten en roomkaas toe en meng tot een egaal mengsel. Ontdooi de wontonvellen. Leg tot gebruik onder een vochtige doek.
 • Vervolg: Leg de vellen op het schone aanrecht. Leg 1 el zuurkool-rookworstmengsel in het midden van elk vel. Splits de eieren en smeer met het eiwit de randen van het wontonvel in. Vouw diagonaal de ene punt naar de andere punt en druk goed aan. Vouw vervolgens vanuit de driehoek de 2 lange punten naar elkaar toe, zodat je die aan elkaar kunt knijpen. Bewaar tot het frituren onder een vochtige doek.

Dipsaus

 • Klop met een garde de appelstroop met worchestershiresaus en de appelazijn .En verdeel de saus over de schaaltjes.

Gekaramelliseerde uitjes

 • Verwarm de suiker in een koekenpan met dikke bodem. Karamelliseer de suiker goudbruin. Roer niet in de pan maar wals hem hooguit een beetje heen en weer. Voeg dan de zilveruitjes toe en blus af met het vocht van de uitjes en de Madeira .Voeg ook de kalfsfond toe. Kook de uitjes in de pan op tot het vocht zo goed als verdampt is en een stroperige jus is ontstaan die blijft hangen rondom de uitjes. Breng op smaak met zout en peper.

Kort voor uitserveren:

 • Frituur in de 170°C zonnebloemolie de samosa’s ca. 3 min in porties tot ze goudbruin en krokant zijn.

Serveren

 • Leg aan de linkerzijde van het langwerpige bord de twee samosa’s en ernaast in het midden het schaaltje met dipsaus. Aan de rechterzijde 1 à 2 el gekaramelliseerde zilveruitjes. Garneer het gerecht met druppels karamelschenkstroop en plukjes waterkers.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Kurt Angerer Grüner Veltliner Kies, Kamptal Oostenrijk