Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Varkensfilet met Pommes Dauphine en geglaceerde boontjes

Nog geen beoordeling
Varkensfilet met Pommes Dauphine en geglaceerde boontjes
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenFrans
Trefwoord2023, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Hazelnootboter

 • 100 g hazelnoten zonder vel
 • 60 ml archideolie

Varkensfilet

 • 1200 g varkensfilet aan 1 stuk
 • 6 tn knoflook
 • 3 takjes tijm
 • 3 takjes rozemarijn
 • 75 g geklaarde boter

Boontjes

 • 500 g sperzieboontjes
 • 200 ml witte wijn
 • 50 ml azijn
 • 20 g suiker
 • 4 el boter

Pommes Dauphine

 • 500 g aardappelen frieslanders
 • 150 g boter
 • 150 ml water
 • 100 g bloem
 • 2 st eieren
 • frituurolie

Saus

 • 300 ml groentenat zie boontjes
 • 300 ml kippenbouillon
 • 150 ml room
 • 15 ml olijfolie extra vergine
 • dragonazijn
 • 1 el verse dragon
 • zout en peper

Instructies

Bereiding

 • Zet 12 borden in bordenwarmer. Verwarm de oven voor op 180 °C en dan terug naar 120 °C voor de varkensfilet.

Hazelnootboter

 • Spreid de hazelnoten uit op de bakplaat en rooster ze tot ze goed beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten in de keukenmachine grof en voeg met draaiende motor eerst het zout en daarna de arachideolie beetje bij beetje toe en laat de machine draaien tot een zachte boter is verkregen.

Varkensfilets

 • Klaar de boter en zet apart.
 • Kruid de filet in zijn geheel met peper en zout. Schroei het vlees aan elke zijde dicht in een pan met weinig boter. Voeg de hazelnootboter toe, knoflook, tijm en rozemarijn en draai alles nog enkele keren rond. Schep zoveel mogelijk hazelnootboter op de filet om straks een mooi korst te krijgen. Laat alles verder garen in een ovenschaal in een oven van 120 °C in ca. 60 min tot een kerntemperatuur van 60 °C is bereikt. Overgiet het vlees regelmatig met de geklaarde boter. Haal uit de oven, neem het vlees uit de schaal en dek het vlees af met aluminiumfolie. Houd warm in de warmhoudkast maar laat niet warmer worden dan 55 °C. Zet de ovenschaal met alle boter en aanbaksel apart voor het bereiden van de saus.

Boontjes

 • Maak de boontjes schoon en blancheer ze apart ca. 4 min en laat ze schrikken in ijswater. Bewaar het groentennat voor de saus bij het vlees.
 • Kort voor uitserveren: Breng witte wijn en azijn aan de kook, voeg suiker toe en 4 el boter. Kook de vloeistof in en voeg de geblancheerde boontjes toe. Schud ze om ze geheel te bedekken met de verkregen stroop.

Pommes Dauphine

 • Schil de aardappelen en kook ze met zout gaar. Laat uitlekken en droogstomen in de nog warme pan. Pureer met stamper zo fijn mogelijk.
 • Breng water samen met de boter aan de kook, voeg in één keer de bloem toe en roer op het vuur tot je een gladde bal (=soezendeeg) hebt. Leg de bal in een andere pan en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Blijf goed roeren. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande ei is opgenomen in de deegbal. Meng de aardappelpuree en het soezendeeg zorgvuldig. Kruid goed af met peper en zout. Maak mooie quenelles en bak deze in porties kort voor uitserveren in de frituur op 180 °C.

Saus

 • Voeg bij de aanbaksels in de ovenschaal de kippenbouillon en 300 ml groentenat (zie boontjes) en de room samen met wat olijfolie extra vergine en voeg wat zout en peper toe.
 • Laat zachtjes inkoken tot ca. 1/3. Voeg een beetje dragonazijn toe en op het laatst 1 el verse goed gesneden dragon toe. Eventueel nog wat zout en peper. Bind zo nodig met wat maizena.

Serveren:

 • Bak het vlees zonodig nog even aan. Snijd voorzichtig 12 mooie plakken. Leg de plakken in het midden van het bord en lepel wat saus over het vlees (zet wat over is in een sauskom op tafel). Verdeel de Pommes Dauphines en leg ze aan de rechterzijde van het bord. Plaats de geglaceerde boontjes aan de linkerzijde.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Montes Twins Red Blend, Colchagua Valley-Chili