Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Crème patissière met aardbeien in kersensaus en crumble

Nog geen beoordeling
Crème patissière met aardbeien in kersensaus en crumble
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • bakpapier
  • kersenontpitter

Ingrediënten

Crème patissière

  • 500 ml volle melk
  • 1 tl vanille essence
  • 3 st eieren voor dooiers
  • 100 g suiker
  • 70 g bloem

Kersensaus

  • 200 g kersen
  • 50 g suiker
  • 100 ml water
  • 500 g aardbeien

Crumble

  • 150 g suiker
  • 225 g bloem
  • 150 g boter koud!
  • 1 st citroen voor zest

Garnering

  • 2 bakjes basilicumcress
  • 1 st limoen voor zest
  • zout

Instructies

Bereiding:

  • Gebruik soepborden. Oven verwarmen tot 165 °C.

Crumble

  • Maak zest van de citroen. Meng in een ruime kom de suiker, bloem, citroenzest en een mespunt zout. Kneed er met je vingers de koude blokjes boter door en kneed niet tot een egaal deeg. Moet rul blijven. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel herover de crumble. Zet 20 à 25 min. in de oven. Schep geregeld om, zodat alles gelijkmatig gaart.

Crème patissière

  • Meng de melk met de vanille essence. Klop de eidooiers met de suiker tot een luchtig en bleek mengsel. Voeg de gezeefde bloem toe en spatel erdoor. Voeg dit opgeklopte ei-bloem mengsel door de vanillemelk. Breng dit alles tegen het kookpunt aan en gaar op heel laag vuur onder voortdurend roeren tot een lobbige crème. Schenk de crème in een ovenschaal en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen (buiten koeling) en roer voor gebruik alles nog eens goed door.

Kersensaus

  • Ontpit de kersen en snijd de aardbeien in vieren. Breng de kersen, het water en de suiker aan de kook en laat 15 min zachtjes koken. Hierna met een staafmixer pureren en eventueel als het te dik is wat water toevoegen. Zeef het en meng voorzichtig de aardbeienpartjes door de kersensaus.

Garnering

  • Maak zest van de limoen. Pluk de basilicumcress.

Serveren:

  • Leg 1 à 2 el crème patissière op het bord. Verdeel hierboven op de aardbeien in kersensaus. Bestrooi met crumble en garneer met basilicumcress en de limoenzest

Notities

WIJNSUGGESTIE
Daguet de Berticot Sémillon Moelleux, Sud-Ouest-Frankrijk