Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Gebraden hazenrug met Tonkabonen-chocoladesaus

Gebraden Hazenrug met Tonkabonen-chocolade saus, spitskool en aardappeltaartje

Nog geen beoordeling
Kerst menu
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Muffin vormpjes

Ingrediënten

Hazeruggen

 • 6 st hazenrugfilets
 • 45 ml bak olijfolie

Saus

 • 600 ml kalfsfond
 • 100 ml rode wijn
 • 4 st tonkabonen
 • 1 st sjalot
 • 50 g pure chocolade 72 %
 • 50 g koude boter
 • 15 ml bak olijfolie

Popkornkorstje

 • 100 g licht gezouten popcorn
 • 50 g panko
 • 1 tl jeneverbes
 • 2 st steranijs
 • 1 tl kruidnagel

Spitskool

 • 800 g gesneden spitskool
 • 2 st middelgrote uien
 • 250 g magere spekblokjes
 • 50 ml water
 • 1 el kerrie
 • peper en zout

Aardappeltaartje

 • 750 g vastkokende aardappelen
 • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 15 g verse tijmblaadjes
 • 50 g boter
 • extra boter om in te vetten

Garnering

 • Tahoon Cress
 • zwarte peper en zout

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 grote borden in de warmhoudkast en oven voorverwarmen op 175 °C.

Popcornkorstje

 • Wrijf de jeneverbessen, steranijs, kruidnagel in de vijzel fijn en zeef het. Er blijft dan een poeder over. Rooster de panko eventjes in de oven ca. 2 min. Voeg de popcorn en de gevijzelde specerijen bij de panko. Strooi er ietsje zout en peper bij. En maal/hak het gehele mengsel in grove kruimels. Zet apart.

Saus

 • Hak de tonkabonen en de chocolade in stukjes. Snijd de sjalot en bak deze in een klein beetje olie, blus af met de rode wijn. Kook dit tot de helft in. Voeg nu de kalfsfond toe en ook de gehakte tonkabonen, kook dit weer tot de helft in. Nu de gehakte chocolade toevoegen en goed doorroeren tot de chocolade is opgelost, vervolgens zeven. Er moet nu een mooie stroperige saus zijn. Roer er de koude klontjes boter doorheen. Kort voor serververen zachtjes opwarmen.

Aardappeltaartjes

 • Schil en was de aardappelen en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze op de mandoline in dunne schijfjes. Smelt de boter. Ris de tijm. Doe de aardappelschijfjes in een kom samen met knoflookpoeder en Parmezaanse kaas. Meng alles voorzichtig door elkaar, zorg dat alle schijfjes gekruid zijn. Vet de muffinvormpjes goed in met boter. Stapel nu een aantal aardappelplakjes op elkaar in de muffinvorm. Zet de vorm 50/60 min in de voorverwarmde oven. Dek ze af met alufolie als ze te bruin worden. Als ze klaar zijn iets laten afkoelen en uit de vorm halen. Afdekken met alufolie en in de warmhoudkast zetten tot gebruik.

Spitskool

 • Snijd de uien in ringen. Snijd de spekblokjes nog eens extra klein.. Verhit een wok zonder olie of boter en bak de spekblokjes met de uienringen in ca. 2 min. Voeg nu de spitskool toe en bak 5 min mee .Voeg kerriepoeder toe en 50 ml water. Laat dit nog even zachtjes koken 5 min. Laat nu uitlekken in een zeef. Verwarm goed vóór het uitserveren.

Hazenruggen

 • Snijd nu de hazenfilets overlangs in tweeën en smeer ze in met peper en zout. Schroei ze rondom dicht in 45 ml hete olie, verpak in alufolie en laat 10 min rusten. Rol ze dan door het specerijen/popcornmengsel en snijd de filets in plakjes.
 • Knip de Tahoon Cress.

Serveren:

 • Zet een aardappeltaartje op het bord. Maak met ijstang een mooi bolletje van de spitskool en leg tegen het aardappeltaartje. Leg een aantal plakjes hazenrugfilet ervoor en druppel de tonkabonen-chocolade saus rondom. Garneer met wat Tahoon Cress.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Château Paul Mas Clos de Mûres, , Pays d’Oc-Frankrijk