Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Oesterzwambonbon met olijvenvinaigrette

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Oesterzwambonbons

 • 2 st sjalotten
 • 2 tenen knoflook
 • 250 g kastanjechampignons
 • 250 gr oesterzwammen
 • 100 ml witte wijn
 • ½ bos peterselie ca. 4 takken
 • 90 ml zure room
 • 12 st Serranoham plakken brede plakken
 • 30 ml olijfolie
 • huishoudfolie

Olijvenvinaigrette

 • 50 st taggiasche olijven
 • 20 g kappertjes
 • 30 ml aceto balsamico
 • 200 ml olijfolie
 • 20 st bieslookstengels
 • 3 st appels Granny Smith

Garnering

 • 50 g veldsla
 • 50 g frise sla

Instructies

Oesterzwambonbons

 • Snipper de kastanjechampignons zoals je een ui snippert. Snijd ook de oesterzwammen in kleine stukjes. Snipper de sjalotten en de knoflook ragfijn en fruit ze glazig in 30 ml olijfolie. Voeg de fijn gesneden paddenstoelen toe en verwarm tot al het vocht is verdampt. Blus af met de witte wijn en maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
 • Hak de peterselie fijn en meng met de zure room door het paddenstoelenmengsel.
 • Leg op een vel huishoudfolie een plak Serranoham. Leg een lepel paddenstoelenmengsel in het midden van de Serranoham en vouw de ham er om-en overheen. Vorm de folie er omheen en draai er een strak balletje van. Herhaal deze handeling en leg de bonbons in de koeling.

Olijvenvinaigrette

 • Spoel de kappertjes onder koud water om het scherpste zuur er af te halen en laat ze uitlekken. Hak de olijven en kappertjes grof en meng ze met de aceto balsamico, de 200 ml olijfolie en de in reepjes van 5 mm. geknipte bieslook. Schil de appels met een dunschiller en maak met de zelfde dunschiller nu een lange appelsliert van ongeveer 20 cm.
 • Herhaal dit 12 x. Bewaar de slierten in een kom met koud water. Laat vlak voor het serveren uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

 • Haal de oesterzwambonbons voorzichtig uit de folie.
 • Leg wat veldsla en friseesla op het bord en hierop in het midden van de sla in een ronding de appelsliert, zodat de oesterzwambonbon hierin past. Lepel tot slot wat olijvenvinaigrette rondom de bonbon.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Heritage Chardonnay, Chili- Maipo