Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Reuzenravioli

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord2022, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Pastamachine
 • Uitsteekring van 12 cm doorsnede

Ingrediënten

Pastadeeg

 • 1200 g patentbloem
 • 12 st eieren
 • eventueel wat water

Vulling

 • 1800 g verse spinazie
 • 45 g Parmezaanse kaas
 • 900 g mascarpone
 • 12 st eieren
 • gedroogde nootmuskaat naar smaak

Tomaten-paprika saus

 • 3 st rode paprika’s
 • 1200 g tomatenpulp pak
 • 3 st kleine uien
 • 60 g tomatenpuree
 • 120 g gezouten bacon in plakjes
 • 12 blaadjes basilicum
 • 2 tn knoflook
 • 60 ml olijfolie

Courgette

 • 3 st courgette

Bacon

 • 150 g gezouten bacon in plakjes
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm 12 ronde borden voor.

Pastadeeg

 • Draai in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken een homogeen deeg van de bloem en eieren met een heel klein snufje zout. Kneed het deeg daarna nog 5 min met de hand. Snijd het deeg in stukken ter grootte van een tennisbal. Voeg zo nodig wat water of bloem toe voor de juiste consistentie. Het deeg moet glad zijn en niet plakken. Doe de ballen deeg in folie en laat rusten.
 • Haal het deeg door de pastamachine. Begin op de hoogste stand en eindig op 2-3 mm. Maak 12 lappen deeg van 15-18 cm breed en 25-30 cm lang. Steek hieruit 24 telkens 2 cirkels met een diameter van 12 cm, zodat je in totaal 24 pastacirkels hebt.

Vulling

 • Kook de spinazie kort in water met zout. Giet af, knijp zoveel mogelijk water er uit, laat afkoelen en hak fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de spinazie in een kom met de mascarpone, de Parmezaanse kaas en wat nootmuskaat. Schep het mengsel in een spuitzak. Spuit een krans spinazievulling rond het midden van 12 pasta cirkels. Zorg voor genoeg ruimte om een eierdooier in te leggen. Spuit op de eerste krans nog een tweede. De totale hoogte moet ca. 1½ cm zijn.
 • Splits 12 eieren. Leg een dooier in de krans van spinazievulling van elk van de 12 pasta cirkels. Bestrijk buiten de krans de rand van de pasta met wat water. Leg op elke pastacirkel een tweede en druk voorzichtig de rand aan. Druk de randen aan met een vork en laat een mooi patroon achter. Zo heb je 12 ravioli.
 • Laat de ravioli voorzichtig met een schuimspaan in een pan met ruim kokend water met wat zout glijden. 2 tegelijk. Gebruik meerdere pannen. Laat 5 min koken tot de ravioli komt bovendrijven. De pasta wordt gaar, de eierdooiers blijven zacht. Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit het kookwater. Leg de ravioli midden op de verwarmde borden en zet in de warmhoudkast.

Tomaten-paprika saus

 • De uitjes, de bacon en de knoflook fijnsnijden en in de helft van de olijfolie aanzweten. De tomatenpuree toevoegen en 2 min onder regelmatig roeren laten ontzuren. Tomatenpulp en fijn gescheurde basilicum toevoegen. De paprika in stukken snijden en in de rest van de olijfolie in een andere pan garen. Daarna in de keukenmachine doen en pureren. De tomaten saus toevoegen. Daarna de saus weer terug in een pan doen en ca 15 min zachtjes inkoken tot gewenste dikte inkoken. Met zout en peper op smaak brengen.

Courgettes

 • Courgettes wassen, met schil julienne snijden en zeer kort garen in water met zout. Afgieten en met een snuif peper op smaak brengen.

Bacon

 • Leg de plakjes bacon op bakpapier op een bakplaat en bak in de oven op 180 °C tot ze hard en knapperig zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat de afkoelen. Verbrokkel de bacon in stukjes.

Serveren:

 • Neem de 12 voorverwarmde ronde borden met de ravioli uit de warmhoudkast. Leg links de gegaarde courgette. Doe rechts de tomatensaus. Zo heb je de kleuren van de Italiaanse vlag Laat plaats in het midden en leg daar de reuzenravioli. Strooi tot slot wat van de verbrokkelde bacon op de ravioli

Notities

WIJNSUGGESTIE
Rocca Delle Macie Chianti Vernaiolo