Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Yerseke ontmoet het Westland

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenHollands
Trefwoord2017, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Mosselen

  • 2000 g mosselen
  • 1 st prei
  • 2 st uien
  • ½ st knolselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml droge witte wijn

Vissoep

  • 500 g rode paprika
  • 150 g ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1000 ml visfond en mosselvocht
  • 350 ml room
  • olie zout en peper

Bladerdeegdakje

  • 1 st prei
  • 4 el bieslook
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 1 st ei eierdooier en eiwit

Instructies

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Mosselen

  • Was en controleer de mosselen. Snijd de uien, prei, knolselderij en knoflook klein.
  • Doe in een pan wat olie en zet de groenten al roerend hierin aan. Niet laten kleuren.
  • Kruid ze met zout en peper en blus af met de witte wijn. Voeg de mosselen toe. Deksel op de pan en kook ze kort op een hoog vuur tot alle mosselen net open zijn. (anders worden ze taai na de volgende behandeling). Giet ze in een zeef en vang het mosselkookvocht op en giet dit vocht door een natte passeerdoek (teneinde zand en schelpresten eruit te zeven). Haal de mosselen uit hun schelpen. En hou wat schelpen apart voor de garnering.

Vissoep

  • Snijd paprika’s in vieren. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes. Pel de ui en snijd hem klein. Pel de knoflook en plet hem en snijd fijn.
  • Verhit in een grote pan wat olie en zet daarin de paprika, ui en knoflook aan zonder ze te laten kleuren. Voeg het visfond en het gezeefde mosselkookvocht toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 15 min. zachtjes doorkoken. Voeg de laatste 5 min. de room toe. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat afkoelen (even in vriezer, dit voorkomt inzakken bladerdeeg). Snijd het wit van de prei en de bieslook fijn. Verdeel de mosselen in de soepkoppen met de prei en de bieslook en vul ze voor iets meer dan de helft af met de gekoelde bouillon.

Bladerdeegdakje

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en steek uit elk plakje bladerdeeg een rondje dat iets groter is dan de soepkop. Smeer de buitenrand van de soepkop in met eiwit, trek het bladerdeeg strak over de koppen en plak ze op de rand met eiwit vast. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte eierdooier. Zet tot gebruik terug in de koeling.
  • Zet de soepkommen kort voor uit uitserveren in de 200 °C oven, draai deze na 5 min. terug tot 175°C en laat ze ca.12 min. bakken tot het deeg goudbruin is en bol staat.

Serveren:

  • Zet de kom op een klein bord en decoreer met wat bieslooksprieten en schoongemaakte schelpen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Trapiche Sauvignon Blanc, Argentinië -Mendoza