Soeptrio met Parmezaankoekje
Ingrediënten
Venkelsoep
- 2 el hazelnoten
- 1 st venkel groot
- 1 st sjalot
- 400 ml groentenbouillon
- 100 ml slagroom
- 70 g gorgonzola
- 30 g boter
- peper en zout
Garnering:
- venkelgroen
- kleine leeuwenkopjes
Doperwtensoep met limoncello en een Parmezaankoekje
- 1 st ui
- 1 teen knoflook
- 400 ml groentebouillon
- 250 g doperwten
- 20 blaadjes munt
- 1 st limoen sap en zestes
- limoncello
- 120 g Parmezaan
- olijfolie
- kleine leeuwenkopjes
Tomaten garnalensoepje
- 1 el olijfolie
- 2 st kleine uien
- 2 tenen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten 400 g
- 100 ml witte wijn
- 200 ml visbouillon
- 24 st gepelde rauwe garnalen
- 2 el gehakte peterselie
- 12 toefjes peterselie voor garnering
- peper zout
- kleine leeuwenkopjes
Instructies
Venkelsoep
- Rooster de hazelnoten lichtbruin laat ze afkoelen en hak ze fijn. Snijd de sjalot en de venkel klein en verkruimel de gorgonzola. Sla de slagroom lobbig.
- Smelt de boter en fruit hierin de sjalot (niet bruin). Schep de venkel erdoor en schenk de bouillon erop. Kook zachtjes gaar in ca. 20 min. Pureer met de staafmixer (eventueel door een zeef wrijven).Roer de verkruimelde gorgonzola door de lobbige slagroom.
- Vul de kopjes (niet te vol!) met soep, schep er een lepel gorgonzolaroom op en garneer met venkelgroen en hazelnoten.
Doperwtensoep met limoncello en een Parmezaankoekje
- Snij de ui knoflook en munt fijn. Verhit de olie en fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe de doperwten erbij en laat 5 min meekoken. Haal van het vuur en voeg munt en limoenzestes toe (houd iets achter voor garnering).
- Pureer de soep (wrijf eventueel door een zeef). Voeg wat limoensap en eventueel peper en zout toe.
- Rasp de Parmezaanse kaas Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm van de kaasrasp 12 langwerpige koekjes (2x12). Bak ze in 2 à 3 min onder de hete salamadergrill goudbruin. Laat afkoelen.
- Vul de kopjes (niet te vol) met de soep, giet er een klein scheutje limoncello in en garneer met wat gesneden munt en zestes.
Tomaten garnalensoepje
- Was de garnalen en laat goed uitlekken.
- Verhit de olie op een halfhoog vuur en bak onder af en toe roeren de uien en knoflook tot ze zacht en goudgeel zijn. Voeg tomaten toe en plet ze met een vork. Voeg dan de wijn en bouillon toe en laat10 min. pruttelen tot het iets dikker is. Doe de garnalen erbij en kook nog een paar minuten tot ze oranjerood zijn geworden.
- Doe er de gehakte peterselie en eventueel versgemalen peper en zout bij.
- Verdeel de garnalen en de soep over de kopjes (niet te vol) en garneer met een toefje peterselie.
Serveren:
- Serveer op een langwerpig zwart bord. Links de doperwtensoep. In het midden de venkelsoep met het Parmezaankoekje erop.
- Rechts de tomatensoep en leg naast elk kommetje een koffie- of kleine dessertlepel.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Argiolas Vermentino di Sardegna Costamolina, Cagliari