Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Côte de Boeuf met ansjovissalsa en gebakken krielaardappeltjes

Nog geen beoordeling
Côte de Boeuf met ansjovissalsa en gebakken krielaardappeltjes
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenSpaans
Trefwoord2024, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ansjovissalsa

 • 2 st banaansjalotten
 • 4 st teentjes knoflook
 • 600 g cherrytomaatjes
 • 12 st gezouten ansjovisjes potje ca 100 g
 • 2 st biologische citroenen
 • 15 g platte peterselie
 • 15 g oregano vers
 • 100 ml olijfolie extra vierge

Côte de Boeuf

 • 2 st 40 mm dikke Côtes de Boeuf txuleton ca 800 g per stuk
 • knoflookpoeder
 • gedroogde Italiaanse kruiden
 • chilivlokken

Gebakken krielaardappeltjes

 • 750 g rauwe krielaardappeltjes met schil
 • 100 g spekblokjes
 • 15 g rozemarijn
 • olijfolie
 • zeezout gemalen peper
 • olijfolie extra

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 grote borden in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.

Ansjovissalsa

 • Maak de sjalotten schoon en snijd ze brunoise. Ontvel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Snijd de cherrytomaatjes in 4 stukken. Hak naar smaak voldoende platte peterselie. Pluk wat blaadjes oregano. Rasp de citroenen met de zesteur en zet apart. Verhit ca 100 ml olijfolie in een pan en bak de sjalotten een paar min. Voeg de knoflook, cherrytomaatjes, ansjovisjes en de citroenrasp toe en bak op laag vuur tot de ansjovissen uiteenvallen en de tomaatjes zacht beginnen te worden (niet te zacht). Voeg de peterselie, oregano en een scheut olijfolie extra vierge toe en schep in een kom.

Côte de Boeuf

 • Wrijf de steaks in met olie en bestrooi met peper, zout, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en een weinig chilivlokken. Bak de 2 steaks ca 2 min aan beide zijden in 2 grillpannen op hoog vuur die in de oven kunnen
 • Zet de steaks in de pan in de voorverwarmde oven voor ca 8 min. Let op dat de steaks binnen in rood blijven. Check de kerntemperatuur (46°C ). Haal de pan uit de oven en laat even rusten. Haal het vlees van het bot en trancheer het vlees in plakken.

Gebakken krielaardappeltjes

 • Kook de krielaardappeltjes tot ze nog net niet beetgaar zijn. Giet ze af en koel terug met ijswater.
 • Zet een middelgrote koekenpan op het vuur en doe daar wat olie in. Voeg de spekblokjes toe en bak uit tot ze nog niet krokant zijn. Haal de rozemarijn van de takjes en snijd in kleine stukjes. Voeg de voorgekookte krielaardappeltjes en de rozemarijn toe en bak op hoog vuur en schep regelmatig om tot ze goudgeel zien en beetgaar zijn.

Serveren:

 • Leg de plakken vlees in het midden van de borden en de warme ansjovissalsa links ernaast. Aan de rechterkant een schepje gebakken krielaardappeltjes

Notities

WIJNSUGGESTIE
Ramón Roqueta Macabeo Chardonnay, Catalunya Spanje