Zijdentofu-dessert met pruimen en tuiles
Ingrediënten
Zijdentofu
- 800 g zijdentofu
- 400 ml sojaroom
- 1 el honing of naar smaak
- 2 st limoen biologisch
- 16 st rijpe pruimen vers of gewelde droge
Tuiles
- 4 st eiwitten
- 90 g fijne suiker
- 120 g bloem
- 110 g boter
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 kleine wijnglazen apart. Verwarm de oven voor op 180℃.
Zijdentofu
- Verwijder de pit van de pruimen en snijd deze pruimen in schijfjes (of gebruik de gewelde, gedroogde pruimen).
- Rasp voorzichtig de limoenschil (zonder het wit) en pers het sap eruit.
- Klop de zijdentofu met de sojaroom met de hand tot een stevig en glad mengsel. Meng hier de honing en de limoensap door heen. Vul de glaasjes halfvol met de zijdentofuroom en leg de helft van de schijfjes pruimen erop. Lepel de rest van het tofumengsel in de glazen en garneer met de rest van de schijfjes pruim.
Tuiles (dessertwafeltje)
- Smelt de boter. Scheid de eierdooier van het eiwit. Klop de eiwitten stijf. Roer de suiker en de bloem erdoor. Voeg als laatste de gesmolten boter toe
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schep een dessertlepel beslag op het bakpapier en rol of strijk het uit met de onderkant van een natte lepel tot een cirkel met een doorsnee van 10 cm. Ga zo door tot je 12 cirkels hebt. Laat steeds een paar cm tussen de cirkels vrij.
- Bak de tuiles in 8 min goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Neem de tuiles met een metalen spatel of iets dergelijks van de bakplaat en drapeer ze als ze nog warm zijn op een rond voorwerp (deegrol, wijnfles), zodat ze een ronde vorm aannemen. Laat de tuiles afkoelen en hard worden.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Casa Coller Spumante Dolce Moscato, Veneto, Italië
Deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens de 'méthode charmat'. Dat houdt in dat de tweede gisting niet, zoals bijvoorbeeld bij Champagne in de fles plaatsvindt, maar in rvs-tanks, net zoals bij Prosecco. Hierdoor krijgt (en behoudt) deze Spumante zijn fruitige stijl en is er een mooie balans tussen zoet en fris.