Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Thourinssoep

Thourinssoep

Nog geen beoordeling
Menu volgens de kookwijze van Auguste Escoffier (1846-1935)
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenFrans
Trefwoord2023, januari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Soep

  • 300 g uien let op, ui wordt uit de soep gezeefd en dan gebruikt voor de croûtons
  • 60 g boter 30+30
  • 30 g bloem
  • 2000 ml volle melk
  • 5 st eieren alleen de dooiers, het eiwit wordt niet gebruikt
  • 360 ml room

Croûtons

  • 1 st stokbrood
  • 100 g belegen kaas
  • peper en zout

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zet 12 soepkoppen en 12 kleine bordjes voor de croûtons in de warmhoudkast.
  • Snijd 30 g boter in kleine blokjes en zet deze in de koelkast.

Soep

  • Snipper de uien fijn en fruit deze in 30 g boter. Als de ui lichtgekleurd is 30 g bloem erover strooien en verder fruiten tot een gladde blonde roux is verkregen. Voeg zout naar smaak toe. 2000 ml melk toevoegen en al roerend zachtjes 10 min koken.
  • Zeef de soep en bewaar de uitgezeefde uienpuree voor de croutons. Maak nu eerst de croûtons.
  • Roer de eierdooiers met de room in een apart schaaltje. Haal de soep van het vuur en bind dan al roerend met het ei-roommengsel. Afmaken door de koude boterblokjes er door te kloppen. Op smaak brengen met peper en zo nodig nog wat extra zout.

Croûtons

  • Kook de uitgezeefde uienpuree sterk in. Rasp de kaas. Snijd het stokbrood in 24 sneetjes en rooster deze 10 min in de oven op 180 °C. Beleg deze croûtons vervolgens met de uienpuree. Bestrooi royaal met geraspte kaas en zet terug in de oven om te gratineren. Maak intussen de soep af met het ei-roommengsel en de koude boterklontjes.

Serveren:

  • Soep onmiddellijk na afmaken serveren. Serveer de croûtons apart erbij op een klein bordje.

Notities

WIJNSUGGESTIE