Ingrediënten
Soep
- 300 g uien let op, ui wordt uit de soep gezeefd en dan gebruikt voor de croûtons
- 60 g boter 30+30
- 30 g bloem
- 2000 ml volle melk
- 5 st eieren alleen de dooiers, het eiwit wordt niet gebruikt
- 360 ml room
Croûtons
- 1 st stokbrood
- 100 g belegen kaas
- peper en zout
Instructies
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zet 12 soepkoppen en 12 kleine bordjes voor de croûtons in de warmhoudkast.
- Snijd 30 g boter in kleine blokjes en zet deze in de koelkast.
Soep
- Snipper de uien fijn en fruit deze in 30 g boter. Als de ui lichtgekleurd is 30 g bloem erover strooien en verder fruiten tot een gladde blonde roux is verkregen. Voeg zout naar smaak toe. 2000 ml melk toevoegen en al roerend zachtjes 10 min koken.
- Zeef de soep en bewaar de uitgezeefde uienpuree voor de croutons. Maak nu eerst de croûtons.
- Roer de eierdooiers met de room in een apart schaaltje. Haal de soep van het vuur en bind dan al roerend met het ei-roommengsel. Afmaken door de koude boterblokjes er door te kloppen. Op smaak brengen met peper en zo nodig nog wat extra zout.
Croûtons
- Kook de uitgezeefde uienpuree sterk in. Rasp de kaas. Snijd het stokbrood in 24 sneetjes en rooster deze 10 min in de oven op 180 °C. Beleg deze croûtons vervolgens met de uienpuree. Bestrooi royaal met geraspte kaas en zet terug in de oven om te gratineren. Maak intussen de soep af met het ei-roommengsel en de koude boterklontjes.
Serveren:
- Soep onmiddellijk na afmaken serveren. Serveer de croûtons apart erbij op een klein bordje.
Notities
WIJNSUGGESTIE