Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Baccalà al forno del Nord Italia

Nog geen beoordeling
Ovenkabeljauw uit Noord-Italïe
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord2023, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • ovenschaal

Ingrediënten

Kabeljauw

 • 12 st kabeljauwfilets à 80 g
 • 3 st biologische citroen
 • 6 st Roma tomaten
 • 150 g zwarte olijven zonder pit
 • 3 el kappertjes
 • 30 g verse oregano blaadjes
 • 500 ml tomato frito
 • 300 ml droge witte wijn
 • 60 ml olijfolie extra vergine

Garnering:

 • 240 g witte rijst
 • 36 st Taggische olijven heel

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 borden in de warmhoudkast. Verwarm oven voor op 200 °C.

Rijst

 • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Kabeljauw

 • Kruid beide kanten van de kabeljauwfilets met zout en peper. Leg ze op enige afstand van elkaar in een ovenschaal, die je eerst hebt voorzien van een laagje olijfolie. Rasp 3 el citroenrasp van de citroenen. Halveer de citroenen en pers er 6 el citroensap uit. Snijd de Roma tomaten in kleine blokjes van ½ cm. Hak de zwarte olijven klein. Snijd de oreganoblaadjes fijn. Spoel de kappertjes met water af en droog ze. Meng in een kom de Roma tomatenblokjes, gehakte zwarte olijven, oregano, citroenrasp en sap. Voeg royaal zwarte peper en iets zout toe. Niet teveel want de olijven en kappertjes zijn ook al zout. Schep dit mengsel over de kabeljauwfiletstukjes zodat deze helemaal bedekt zijn. Verdun de tomato frito met de wijn en schenk om de visfilets heen. Bak de vis 10-15 min in de 200 °C oven totdat de filets gaar zijn.

Serveren:

 • Leg een kabeljauwfilet midden op elk bord met de topping er bovenop. Leg een klein bolletje witte rijst naast de kabeljauwfilet. Schep wat van de tomato frito met wijn-saus over de kabeljauwfilet en laat uitstromen over het bord. Leg 3 Taggische olijven in de saus op het bord.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Tenuta SantÁntonio Scaia Bianca, Veneto-Italië