Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Mosselen met lychees en kerriecrème

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 36 st lychees vers of blik
 • 2 ½ st rode paprika’s
 • 25 g boter
 • 2000 g mosselen
 • 250 ml witte wijn
 • 3 st sjalotten
 • 3 tn knoflook
 • 3 st laurierblaadjes
 • 3 takjes tijm

Aardappelpuree

 • 500 g aardappelen
 • 25 g boter
 • 75 ml room

Kerriecrème

 • 100 ml witte wijn
 • 100 ml Noilly Prat
 • 500 ml room
 • 1 st sjalot
 • 100 ml mosselvocht
 • 1 ½ tl kerrie
 • 2 el room opgeslagen

Instructies

Bereiding:

 • Zet de borden in de warmhoudkast.
 • Schil de verse lychees en ontpit ze. Uit blik: laat ze in een zeef uitlekken. Verwijder schil en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de ze in dunne reepjes en smoor ze in wat boter licht aan.
 • Boen de mosselen schoon en kook ze ca. 2-3 min met het aanhangende water, de witte wijn, de fijngesneden sjalotten, knoflook, laurierblaadjes en de takjes tijm. Houdt het deksel op de pan en schudt regelmatig. Giet alles door een vergiet (voorzien van een passeerdoek) zodra de schelpen open zijn. Bewaar het vocht. Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze apart. Bewaar 42 schelpen voor de garnering.

Aardappelpuree

 • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn. Spatel er boter en room door en houd warm.

Kerriecrème

 • Kook de room tot de helft in en zet apart. Kook de witte wijn, Noilly Prat en de fijngehakte sjalot goed in. Voeg het mosselvocht toe en kook weer in tot de helft. Voeg kerrie en de ingekookte room toe en laat het even staan op het vuur tot de kerrie gaar is. Zeef de saus.
 • Klop tegen het uitserveren de warme saus met een staafmixer even op. Doe de saus terug in de pan, voeg er de mosselen, de lychees bij en laat ze in de saus warm worden. Zeef ze weer uit de saus en houd ze warm.

Serveren:

 • Spuit mooie aardappelpureerozetten op het voorverwarmde bord. Zet hier drie mosselschelpen tegen aan en vul elke schelp met een mossel en wat saus. Leg 4 mosselen naast de rozet, evenals 3 lychees. Verdeel wat saus over de mosselen en de lychees en garneer met de paprikareepjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
El Ariño Gewürztraminer, Somontano -Noord Spanje