Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Panna cotta met gepocheerde peer, verse vruchten en twee sauzen

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenItaliaans
Trefwoord2022, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • 12 vormpjes

Ingrediënten

Panna cotta

 • 1500 ml room
 • 6 st vanillestokjes
 • 150 g suiker
 • 12 blaadjes witte gelatine

Bladerdeegrondjes

 • 4 vellen bladerdeeg diepvries
 • 1 st ei
 • abrikozenjam

Frambozensaus

 • 450 g frambozen eventueel diepvries
 • 120 g poedersuiker
 • 1 st citroen schillen
 • 90 ml Coebergh Red Fruit
 • Zo nodig wat maizena om te binden

Peertje

 • 12 st kleine handperen of 6 grote peren
 • 700 ml witte wijn
 • 700 ml water
 • 300 g suiker
 • 1 st citroen schil

Vanillesaus

 • 600 ml volle melk
 • 20 g suiker
 • 2 st vanillestokjes
 • 3 st eigeel
 • 15 g maizena

Vruchten

 • 36 st aardbeien
 • 60 st frambozen
 • Kaapse kruisbessen physalis

Garnering

 • 24 blaadjes munt

Instructies

Panna cotta

 • Schenk de room in een pan en breng tegen de kook aan. Snijd de vanillestokjes met een scherp mes in de lengte open. Schraap het merg eruit en voeg toe aan de room. Voeg de suiker toe aan de room en roer tot deze is opgelost. Neem van het vuur. Houd 15 min. tegen de kook aan op een vlamverdeler op de kleinste pit, zodat de vanillesmaak optimaal kan intrekken. Week ondertussen de gelatine 5 min. in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost.
 • Verdeel de room over de vormpjes. Zet minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

Peertje

 • Peertjes schillen. Steeltje laten zitten. Snijd in de lengte een smal segment uit het peertje en verwijder via de ontstane opening het klokhuis. Bij gebruik van grote peren deze halveren en het klokhuis verwijderen. De peertjes in water met witte wijn, suiker en citroenschilletje pocheren. Laat afkoelen.

Bladerdeegrondjes

 • Bladerdeegplakjes ontdooien. 12 rondjes van ca. 6 cm doorsnee uitsteken. Op bakplaat leggen en met geklutst ei bestrijken. Bladerdeegcirkels in 5 min in oven goudbruin bakken. Bladerdeegcirkels met abrikozenmousse bestrijken.

Vanillesaus

 • De melk met de suiker aan de kook brengen. Het merg van de vanillestokjes aan de melk toevoegen. De saus onder stevig roeren met de maïzena binden tot een gebonden saus. De saus, onder zo nu en dan roeren, laten afkoelen in een sauskom.

Frambozensaus

 • Houd 60 frambozen apart voor de garnering. De resterend frambozen wassen, met een vork pureren en door een bolzeef wrijven (hiervoor kunnen ook diepvriesframbozen gebruikt worden).
 • De poedersuiker, citroenschilletjes en de Coebergh toevoegen. Laat 3 min inkoken. Zo nodig iets binden met maizena. Neem de citroenschilletjes eruit en laat afkoelen in een sauskom.

Vruchten

 • De aardbeien wassen en in plakjes snijden. De kruisbessen van bladeren ontdoen en in tweeën snijden.

Serveren:

 • Gebruik grote ronde borden met CCR-logo .Zet de bodem van de vormpjes(kort!) in een laagje warm water, zodat de afgekoelde panna cotta iets los komt. Keer om en stort de panna cotta midden op de borden. Besmeer de bladerdeeg cirkels met abrikozenjam en leg links naast de panna cotta. Zet een flinke streep vanillesaus van de bladerdeegcirkels links naar de onderkant van het bord. Leg de plakjes aardbeien dakpansgewijs in de streep vanillesaus. Leg de frambozen rechts tegen de panna cotta aan en doe voorzichtig wat frambozensaus erover (pas op dat de saus niet samenvloeit met de vanillesaus!). Leg wat Kaapse kruisbessen onder de panna cotta. Zet het peertje ( cq de halve peer op het bord rechts achteraan schuin tegen de panna cotta aan. Garneer naar eigen inzicht met één of twee muntblaadjes. Zet de overgebleven vanille- en frambozensaus in sauskommetjes op tafel.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Meander Pink Moscato