Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Lamsgehaktballetjes met aubergines, tomatenconfit en kruidige

Lamsgehaktballen met aubergines, tomatenconfit en kruidige lamssaus

Nog geen beoordeling
Lamsgehaktballen met aubergines, tomatenconfit en kruidige lamssaus
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Gehaktballen

 • 90 ml olijfolie classico 30 + 30 +30
 • 1 bosje tijm 3+3 +3 takjes
 • 9 teentjes knoflook 3+3+3
 • 2 st uien 120 g
 • 1 st rode paprika 120 g
 • 1 st courgette 120 g
 • 1000 g lamsgehakt
 • 3 st eieren
 • 75 g panko
 • 150 g farmhouse cheddar
 • 1 bosje munt 6 tl fijngesneden
 • 100 g roomboter
 • 2 tl zout
 • cayennepeper

Tomatenconfit

 • 9 st Roma tomaten
 • 100 ml olijfolie classico 6 el
 • 15 takjes tijm
 • 6 teentjes knoflook
 • zout

Knoflookchips

 • 6 tenen knoflook grote tenen
 • 250 ml melk
 • 150 ml arachideolie
 • zout

Aubergines

 • 3 st middelgrote aubergines
 • 100 ml olijfolie classico

Kruidige lamssaus

 • 6 el olijfolie
 • 3 el korianderzaad
 • 1 tl komijnzaad
 • 2 tl paprikapoeder
 • 600 ml lamsjus van lamjuspoeder
 • zout
 • suiker

Garnering

 • 24 st taggiasche olijven zonder pit
 • 12 st eetbare bloemen
 • 12 topjes munt

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor tot 90 ℃ voor de tomatenconfit.
 • Zet grote ronde borden in de warmhoudkast.

Tomatenconfit NB direct beginnen!

 • Breng een pan met water met wat zout aan de kook. Kerf een ondiep kruis in de onderkant van de tomaten. Leg de tomaten 10 sec in het kokende water en spoel daarna af met koud water. Trek het vel eraf en verwijder de steelaanzet. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Meng de olijfolie, tijm, knoflook en wat zout in een kom. Meng de tomaten erdoor en leg ze met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat met een opstaande rand. Zet ze een uur in de oven. Keer ze om en zet ze nog 30 min in de 90℃ oven tot ze de textuur hebben van zachte rozijnen.

Gehaktballen

 • Kneus de knoflookteentjes, maar laat deze wel heel. Snijd de uien, paprika en courgettes brunoise en zet van alle 3 de groenten 120 g apart. Verhit 30 ml olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg 3 takjes tijm en 3 gekneusde knoflook toe. Voeg de uien toe en bak ze 2-3 min tot dat ze zacht zijn. Bak de paprika en de courgettes op dezelfde manier in afzonderlijke koekenpannen. Haal de groenten uit de koekenpannen en koel ze in de koelkast. Als de groenten afgekoeld zijn, verwijder je de knoflook en de tijm. Meng de gebakken groenten goed met de geraspte cheddar, 6 tl fijngesneden munt en het lamsgehakt.
 • Draai hiervan 24 ballen van ongeveer 4 cm doorsnee. Laat de boter heet worden in een braadpan en braadt de gehaktballen bruin in ca 10 min. Keer regelmatig.

Knoflookchips

 • Neem 6 tenen knoflook. Snijd de boven en onderkant van de tenen. Snijd de tenen met de hand of mandoline in dunne plakjes. Verhit de melk en de knoflook in een pannetje tot het mengsel suddert. Haal van het vuur en laat 10 minuten staan. Giet de knoflook af. Spoel de plakjes af met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de arachideolie in een pannetje op middelhoog vuur tot hoog vuur tot 135℃. Frituur de plakjes knoflook ongeveer 45 sec, tot ze licht geel zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg wat zout toe.

Kruidige lamssaus

 • Maak 600 ml lamsjus van de lamjuspoeder. Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog/hoog vuur. Voeg het korianderzaad toe en bak 20 sec. Voeg het komijnzaad toe en bak nog eens 20 sec. Schenk de lamsjus erbij en verhit het mengsel tot het suddert. Haal van het vuur en laat 20 min staan met de deksel op de pan. Schenk het door een puntzeef en breng op smaak met paprikapoeder, zout en suiker.

Aubergines

 • Tip: Gebruik de snijmachine. Snijd plakken van ca 1 cm (de zijden met de schil worden niet gebruikt!). Kwast de aubergineplakken aan beide zijden in met olijfolie Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Leg de plakken in de pan .Draai het vuur iets terug en bak 2-3 min, totdat deze gekarameliseerd zijn. Keer de aubergine om en bak ze nog een keer 2-3 min. herhaal dit tot alle plakken zijn gebakken. Voeg zout toe.

Serveren

 • Leg op ieder bord een plak aubergine en daarop twee lamsgehaktballen. Leg tussen de gehaktballen twee stukken tomatenconfit en 2 olijven. Lepel de kruidige lamssaus over de gehaktballen. Leg de knoflookchips op de gehaktballen en garneer eventueel met een eetbare bloem en topjes munt.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Zolla Susumaniello, Puglia-Italië