Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Salade met geroosterde vijgen, honingtijmspekjes, roquefortdressing en hartige saladebiscuits

Nog geen beoordeling
Salade met zoete en pikante smaken
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Salade

 • 12 st vijgen
 • 6 el olijfolie 4+2
 • 2 st rode ui
 • 200 g gerookt spek
 • 4 tl tijm
 • 4 tl honing

Dressing

 • 250 g crème fraîche
 • 100 ml melk
 • 200 g roquefort

Hartige saladebiscuits

 • 200 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g gezouten roomboter
 • 1 st ei
 • 45 ml melk
 • 60 g geraspte oude kaas
 • 4 el fijngehakte peterselie/tijm mix

Garnering

 • 150 g rucola salade

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 ronde borden klaar. Warm de oven voor op 180 °C voor de vijgen.

Salade

 • Snijd de vijgen in kwarten en leg ze met de bolle kant op de bakplaat met bakpapier. Besprenkel de vijgen met 4 el olijfolie. Rooster de vijgen in de voorverwarmde oven in 5 min warm en sappig. Snipper intussen de uien en snijd het spek in blokjes. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie en bak de spekblokjes in 4 min knapperig. Ris de tijmblaadjes van de takjes en roer ze met de honing door de spekblokjes. Bak nog 1 min, tot de honig aan de blokjes plakt.

Dressing

 • Verwarm de crème fraîche met de melk in een steelpan, verkruimel de roquefort erboven en laat de kaas op laag vuur, al roerend in de warme room smelten.

Biscuits

 • Warm de oven voor op 180 °C. Kneed met de mixer met deeghaken of in de keukenmachine een soepel deeg van het bakmeel met de boter, het ei, 3 el melk, de kaas, het fijngehakte peterselie/tijm mengsel en een mespunt zout. Schep het deeg op een vel vershoudfolie en vorm er een rol van ca 5cm doornede. Draai de uiteinden van de folie dicht, als bij een toffee. Druk het deeg eventueel plat voor ovale koekjes. Laat het deeg minimaal 30 min in de koelkast rusten. Verwijder de folie en snijd de deegrol in ca 36 plakjes van 2-3 cm dik. Leg de deegplakjes op de plaat, bekleed met bakpapier. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 12-15 min goudbruin en gaar. Laat de biscuits op een rooster afkoelen.

Serveren:

 • Verdeel de rucola over de borden. Leg de vijgen tussen de slablaadjes. Bestrooi met de ui en de honingtijmspekjes. Lepel de warme dressing over de salade en bestrooi met gemalen peper naar smaak. Leg tot slot de hartige biscuits naast de salade.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Calalenta Merlot Rosato Fantini